Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber folk om å ha maks fem gjester

Regjeringen kommer med nye regler og anbefalinger. Disse gjelder hele Norge.

Oslo kommune la fram sine regler og anbefalinger mandag. Nå kommer også regjeringen med sine. Disse gjelder hele landet fra midnatt natt til onsdag. Vi må følge dem fram til starten av desember.

Skal du ha selskap hjemme eller på hytta? Da bør du bare ha fem gjester. Slik lyder anbefalingen fra regjeringen. Gjestene kommer i tillegg til folk i familien.

To familier med mange barn kan fortsatt treffes.

– Denne høsten kom smitten som høstmørket. Litt mer for hver dag. Det sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen mandag.

I august hadde vi 300 korona-smittede personer i uka. Nå er tallet 900.

På det laveste lå tre personer på sykehus i juli. Nå er 54 personer på sykehus. Myndighetene frykter at flere dør av viruset.

Det er lett å bli forvirret. Regjeringens regler gjelder hele landet. Men kommuner kan ha sine egne, strengere regler.

Regjeringen ber oss også om å være sammen med færre personer. Dette hjelper i kampen mot smitten. Det hjelper også folk som sporer smitte.

– De gjør en kjempejobb rundt om i kommunene. Mange er slitne, sa Solberg.

På private arrangementer kan ikke folk være flere enn 50. Antallet endres fra 200. Det gjelder også bedrifter som planlegger julebord.

En del smitte kommer til Norge fra utlandet. Arbeidere er smittet når de kommer hit for å jobbe. Nå skal personer fra røde land i karantene i ti dager. EUs regler for røde land gjelder. Land som Polen, Frankrike og Storbritannia er røde.

Andre må testes hver 3. dag for å slippe karantene.

Noen steder i Norge har mindre smitte enn andre. De kan oppleve at de nye reglene og anbefalingene er strenge. Men mer smitte fører til økt risiko overalt i Norge, sa hun.

Vi har hatt utbrudd i Hyllestad, Hammerfest og på Gjøvik, sa Solberg videre.

Kjell Ingolf Ropstad var også med på pressekonferansen. Han er barne- og familieminister. Han sier at regjeringen ønsker å holde barnehager og skoler åpne.

Kunnskapsminister Guri Melby snakket også om barn og unge. Barna er et unntak fra anbefalingene om bare fem venner. De kan fortsatt være sammen med gruppa si fra barnehagen eller skolen. Da kan de feire bursdag og halloween.

– Men sjekk regler der du bor. De kan være strengere, sa hun.

Regjeringen minnet også om de vanlige, men viktige tiltakene. Hold minst 1 meter avstand. Vask hendene godt og bli hjemme når du er syk.