Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber folk unngå reiser til utlandet før 1. mars

Utenriksdepartementet ber folk tenke gjennom om de må reise til utlandet. De ber folk unngå reiser til andre land fram til 1. mars.

Det er mange år siden folk fra Norge har reist mindre rundt i verden. Og det er lenge siden så få kommer på besøk til Norge. Korona gjør at det blir færre reiser. Myndighetene i Norge har bedt om at folk holder seg i Norge. De mener det er for mye smitte i nesten alle andre land i verden. De har bedt folk unngå reiser til utlandet siden oktober 2020.

Rådet skulle vare til 15. januar. Nå gjelder rådet fram til 1. mars. Det kan bli behov for å forlenge det enda mer, sier Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriksminister i Norge.

– Vi er fortsatt langt unna en normal situasjon. Smitten fører til at ting kan endre seg raskt. Vi velger derfor å videreføre rådet om å unngå reiser som ikke er nødvendige, sier hun.

Det er krav om karantene etter reiser til nesten hele verden. Men det er noen unntak for land i EØS- og Schengen-området. Hvis det er lite smitte, så kan du slippe karantene. Men ingen land har så lite smitte nå. Men det er sju områder i Finland som har lite smitte. Det er mulig å reise dit uten at det blir krav om karantene etterpå. Men folk bør unngå det.

Søreide sier de vil følge med i tida framover. De vil vurdere å åpne opp for noen områder hvis det er trygt nok. Men hun lover ingenting. Derfor ber hun om at folk venter med å legge planer om ferie i utlandet i påska.

 – Folk må forvente at det kan være regler og begrensninger for reiser også når det blir påske. Folk bør ikke legge planer for reiser til utlandet i påska, sier hun.