Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber nordmenn unngå noen matvarer

Tre personer i Sverige døde etter å ha blitt smittet av bakterien listeria. Nordmenn med redusert helse bør unngå å handle noen typer mat i Sverige.

Tre personer er døde i Sverige. De ble smittet av bakterien listeria. Livsmedelsverket tilsvarer Mattilsynet i Norge. Livsmeldelsverket sier sårbare grupper bør unngå kjøtt-pålegg, gravlaks, dessert-oster og kald ferdigmat. Sårbare grupper er gravide, eldre og andre med svakere immunforsvar, skriver nyhetsbyrået NTB.
Mange nordmenn handler matvarer i Sverige. Nordmenn som er i de sårbare gruppene bør følge rådene fra Livsmedelsverket. Det sier Mattilsynet i Norge. 
– Vi følger situasjonen i Sverige. Det er ikke noe som tyder på at disse smittede matvarene finnes i norske butikker. Vi anbefaler at alle som skal på handletur til Sverige følger rådene til Livsmedelsverket, sier Cathrine Signe Svindland. Hun er rådgiver i Mattilsynet. 
Listeria-bakterien finnes nesten overalt i jorden, i elver, tjern og i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. I Norge blir det registrert 15 til 20 tilfeller av smitte hvert år.
Det trengs svært mange bakterier for at noen skal bli syke. Derfor er det spesielt gravide og personer med svakere immunforsvar som blir syke av listeria. Det opplyser Mattilsynet.