Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ber Norge ta imot flere flyktninger

Amnesty ber Norge ta imot flere syriske flyktninger.

Menneskeretts-organisasjonen Amnesty vil at Norge skal ta imot flere flyktninger fra Syria. De vil at den norske regjeringen må ta imot minst 5.000 flyktninger fra Syria og gi flere midlertidig opphold. Det krever Amnesty i et brev til statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre (H). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Amnesty har sendt brevet før konferansen om krisen i Syria. Konferansen holdes fredag i regi av verdensorganisasjonen FN i Genéve i Sveits.

LES OGSÅ: Syria verdens minst fredelige nasjon

Av den totale kvoten på 1.620 flyktninger i 2014 er 1.000 for syrere. Amnesty synes Norge bør ta imot fem ganger flere, altså 5.000 flyktninger fra Syria.

Amnesty Internasjonal sier at norske myndigheter bør ta imot minst 5.000 flyktninger. Et større antall bør også få midlertidig opphold. Det gjorde Norge blant annet under krigene på Balkan.

– Amnesty International synes Norge skal gjøre det enklere for folk fra Syria å få visum på grunnlag av helse, utdanning og arbeid. Det står det i brevet.

Organisasjonen mener at regjeringen ofte skryter av at Norge er blant deflinkeste i Europa. Det er selv om Norge bare tar imot 1.000 syriske flyktninger. Amnesty mener at de i stedet burde innrømme at de ikke viser stor nok vilje til å ta imot syriske flyktninger. En kvoteflyktning er en flyktning som ikke kan reise tilbake til hjemlandet sitt. De kan heller ikke få opphold i det landet de er i som flyktning. De blir derfor sendt til et tredje land. Det er forskjellen på en kvoteflyktning og en asylsøker. Forskjellen er at kvoteflyktningen har fått saken sin behandlet. Personen har blitt godkjent som flyktning av FN. Det er før han eller hun kommer til landet han eller hun får bli i.