Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Besøker Karasjok

Bolivias president Evo Morales kommer til Karasjok i Finnmark.

Evo Morales besøker Sápmi 19. mai. Sápmi er også kjent som Sameland. Området strekker seg over Norge, Sverige, Finland og Russland.

Evo Morales er indianer. Han ble valgt til president i Bolivia i 2008. Mellom 60 og 70 prosent av befolkningen i Bolivia er indianere. Men det var 500 år siden sist en indianer hadde ledet landet da Morales ble valgt.

Samene er et urfolk. De er en minoritet i Norge. Samene ble lenge undertrykket fordi de har en annen kultur enn den norske.

Egil Olli er president på Sametinget. Han gleder seg stort til å møte Evo Morales. Olli tror samene og indianerne har mye å lære av hverandre.

– Ja, det blir veldig interessant. Jeg tror at han kan ha et stort utbytte av et besøk i Sápmi. Samtidig som vi kan lære av ham. Urfolk har de samme utfordringene uansett hvor de befinner seg i verden, sier Olli til nettavisen NRK.no.

Ikke alle liker meningene til president Morales. Han har lenge kjempet for rettighetene til kokabøndene. Morales har selv vært kokabonde. Blader fra kokaplantene brukes blant annet til å lage kokain.

Evo Morales ville besøke Sápmi i 2008. Men turen måtte avlyses. Programmet for besøket er ikke klart ennå.