Norge

Betaler dyrt for leksehjelp

I Bergen kan du få hjelp med leksene hvis du betaler 700 kroner i timen. I Oslo får du hjelpen gratis – med mat servert i tillegg.

I Bergen tilbyr et firma privat leksehjelp. Elevene får hjelp i realfag, språk, samfunnsfag, administrasjon og økonomi. Det koster 700 kroner timen. Elevene bestemmer selv hvor de skal ha undervisningen.

– Men hvorfor skal elevene betale for noe de får gratis på skolen?
– Det er alltid noen som ikke får nok hjelp hjemme. Det er større krav til elevene i skolen. Derfor kan det være flere som trenger hjelp med leksene, sier Peter Rysst. Han er daglig leder i selskapet Privat-undervisningen (PUV). Planen deres er å også starte ordningen i Oslo.

De 700 kronene skal blant annet betale for reisen til læreren. Rysse forteller at timeprisen er lavere for dem som bestiller undervisning i to timer. Dessuten kan flere elever gå sammen og betale litt hver.
– Vi har ikke så mange kunder enda. Men mange lærere har tatt kontakt med oss. Vi jobber med å finne lærere over hele landet. Til våren er det eksamener. Da tror vi at mange elever trenger hjelp fra oss, sier Petter Rysst.

I Oslo er det mange skoler som har leksehjelp. Men få skoler har et så godt tilbud som Stovner videregående. De har gitt gratis leksehjelp i tre år til elever fra hele Oslo. Også til elever fra ungdomsskolen. Leksehjelpen er åpen i to timer mandag, tirsdag og torsdag. Opp til 110 elever kan møte opp. Tilbudet er veldig populært.

– Det er et godt tilbud, mener Djana Repak og Cathy Nguyen. Begge er 16 år gamle og går sitt første år på videregående.
– Vi trenger mest hjelp med matte, men det er også greit med hjelp til naturfag, sier Nguyen.

De synes det er bra å få hjelpen på skolen. Der er det også god plass og alt elevene trenger av hjelpemidler. Det gjør leksehjelpen til et bra sted å møtes for å jobbe i grupper. Elevene får gratis middag. Etter å ha spist går de til rommet for leksehjelp. I dag skal Djana og Cathy jobbe med en gruppeoppgave i norsk. De skal fortelle klassen om bandet The Beatles.

Elevorganisasjonen mener at mange elever trenger mer oppfølging i den videregående skolen.
– Leksehjelp er én løsning. Eleven skal være ikke overlatt til seg selv. Det er mange elever som skolen ikke klarer å følge opp, sier Ingrid Liland til Klar Tale. Hun er leder i Elevorganisasjonen.
Ingrid Liland mener at leksehjelp fra private selskaper er bedre enn ingenting.
– Men leksehjelpen bør organiseres på skolen, sier Liland.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå