Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ble enige om budsjett i natt

Venstre og KrF er blitt enige om statsbudsjett med partiene i regjeringen.

Natt til fredag ble det enighet i forhandlingene om statsbudsjettet. Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) har forhandlet med Kristelig Folkeparti (KrF) i tre uker. De skulle bli enig om hvordan staten skal bruke penger neste år.

Klokka var over 04.30 da beskjeden kom om at partiene var enige. De har en plan om løsning. Men den skal godkjennes på gruppemøte i partiene klokka 09.30 fredag, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi får forhåpentligvis godkjenning. Når møtene er over blir det pressekonferanse. Da kan vi skrive under på en avtale, sa Trond Helleland. Han er Høyres leder på Stortinget. Det er Helleland som har forhandlet for Høyre.

LES MER HER: Krangler om bensinpriser

For Venstre og KrF er det partilederne som har forhandlet. Budsjettet er naturligvis ikke blitt slik Venstre helst vil ha det, sier leder Trine Skei Grande.

– Men vi har vært tydelig opptatt av noen tema. Det håper jeg vises, sier hun.

Også Hareide er fornøyd. Han sier planen inneholder mye bra.

– Det vil alltid være ting å være misfornøyd med. Men helheten kan jeg trygt anbefale for KrF, sier Hareide.

Ingen av partiene vil si noe om hvordan budsjettet blir. Først skal planen godkjennes i møtene med partiene.

LES MER HER: – Uenige om miljøavgifter

Høyre og Frp må ha støtte på Stortinget av KrF og Venstre. Ellers har de ikke flertall til å gjennomføre politikken sin.

Men det har vært vanskelig for partiene å bli enige. De har blant annet vært uenige om avgifter på bensin, skatter til de rikeste og støtte til de som får trygd. Men Venstre har gått med på Frps krav om lavere priser på bensin og bil, ifølge avisa VG. Til gjengjeld har Venstre fått innført andre avgifter for miljøet.