Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ble ikke enige om rovdyr

Partiene på Stortinget skulle bli enige om en ny politikk for rovdyr. Natt til onsdag ble forhandlingene brutt.

Partiene på Stortinget klarte ikke å bli enige om en ny politikk for rovdyr. De var i forhandlinger natt til onsdag. Like før klokken 03.00 ble forhandlingene brutt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Partiene hadde som mål å bli enige om hvor mange rovdyr vi skal ha i landet. De skulle også bli enige om hvordan dyrene skal tas vare på. Det gjaldt dyrene ulv, bjørn, jerv og gaupe. Representanter for alle partiene på Stortinget diskuterte. Forhandlingene startet klokken 16.00 tirsdag ettermiddag. 11 timer senere var det slutt. De ble ikke enige.

– Vi klarte ikke å bli enige om hvor mange dyr vi skal ha i Norge. Vi ble heller ikke helt enige om hvordan vi skal ta vare på dyrene, opplyser Eirin Sund til NTB. Hun er forhandlings-leder fra Arbeiderpartiet.

LES MER HER: Ulv i Oslo?

Dermed gjelder avtalen om rovdyr fra 2004 inntil videre.

– Det var ikke grunnlag for å gå videre. Dette var siste sjanse, sier Sund. Hun opplyser at det var hun som tok avgjørelsen om brudd.

– Jeg trodde virkelig vi skulle få det til. Det var siste mulighet i dag. Det er fryktelig synd at en ny politikk for rovdyr ikke er på plass før sesongen for beite kommer i gang, sier hun.

Oskar Grimstad er Fremskrittspartiets (Frp)s forhandlings-leder. Han er enig i at det største problemet var hvor mange rovdyr vi skal ha i Norge.

– Vi klarte heller ikke å bli enige om hvordan de skal tas vare på lokalt. Slik går det når for mange er interessert i at dagens ordning fortsetter. Forhandlingene ble ødelagt. Vi ga veldig mye, synes vi. Men den andre siden forsto ikke. De godtok ikke  at det er viktig at det bli færre dyr. Arbeiderpartiet (Ap), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) var enige med Sosialistisk Venstreparti (SV), sier Grimstad.

Han tror saken blir et problem fram til 2013.

– Det vil bli et problem for regjeringen, og det vil bli vanskelig for de som har dyr på beite.

– Høyre beklager at vi ikke ble enige. Det kunne gjort konflikten mindre. Det kunne også ha styrket de som tar vare på dyrene lokalt. I tillegg kunne vi fått justert antall rovdyr i landet, sier Siri Meling. Hun er forhandlings-leder for Høyre.

– Det er veldig beklagelig at vi ikke klarte å bli enige. Jeg mener vi nå har gått glipp av en stor mulighet. Vi kunne ha blitt enige om noe. Det ville ha betydd mye for mange mennesker rundt omkring i Norge, sier Trine Skei Grande. Hun er leder i Venstre.

Venstre ønsker å gi god erstatning til de som mister dyra sine på grunn av rovdyr. I tillegg vil partiet ha nok rovdyr til at de klarer å overleve, ifølge Skei Grande.

Det er også viktig for Kristelig Folkeparti (KrF) at rovdyrene klarer seg.

– Jeg er svært skuffet. Her hadde vi muligheten til å finne løsninger. Det kunne sikret at Norge fulgte sine forpliktelser. Vi skal bidra til at vi har nok rovdyr. Samtidig kunne vi løst problemer for landbruk og de som driver med reinsdyr. Det sier Line Henriette Hjemdal i en kommentar. Hun er KrFs talskvinne for miljøpolitikk.