Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ble syk av korona-virus etter kjærestetur

Hilde Kristin og datteren lever i full isolasjon hjemme. Slik beskriver hun viruset som alle snakker om.

Hoste, feber, smerter i ledd og hodepine. Slik har den siste uken vært for Hilde Kristin Aase. Hun bor i Haugesund i Rogaland.

– Det føles som en mildere influensa, sier Aase til Klar Tale. Hun forteller også om en stram følelse i brystet.

45-åringen er smittet av korona-viruset. Det fører til sykdommen covid-19. Aase er opprinnelig fra Naustdal i Vestland, og hun fortalte historien sin først til lokalavisa Firda.

Her kan du lese mer om korona-viruset!

Stadig flere nordmenn får påvist viruset. Mandag 16. mars var omtrent 1.200 personer bekreftet smittet. Det fører til stengte skoler og strenge regler. Myndighetene vil unngå at for mange blir syke på én gang. Dessuten kan viruset være farlig for noen grupper.

Noen smittede beskriver veldig milde symptomer, andre sier de blir ordentlig syke.

Aase sier hun har det helt greit. Men de siste dagene har hun slitt med en sterk hodepine.

Både hun og datteren på 12 år er isolert. De kan ikke gå ut av huset, og de må også holde seg unna hverandre.

– Det er vanskelig når vi bor i samme hus. Heldigvis har vi to bad. Utfordringen er kjøkkenet. Vi må lage mat på forskjellige tider, sier hun.

De vasker seg ofte og bruker mye håndsprit, forteller hun. Akkurat nå er datteren på rommet og gjør skolearbeid. Hun har ikke fått påvist viruset.

For over en uke siden dro Aase og kjæresten på hyttetur. De reiste sammen med tre andre par til Hafjell. Én av personene i følget hadde vært i Østerrike. Personen ble syk under hytteturen og måtte legge seg. Det viste seg senere å være korona.

Nå har alle fra turen fått påvist sykdommen covid-19, sier hun. Aases kjæreste sitter isolert i Bergen. Vennene hennes hjelper til med å handle mat. De setter posene utenfor.

– Jeg er veldig heldig som har venner i nærheten, sier hun.

Familien har også en hund. Hun må klare seg uten tur, men får frisk luft i bånd utenfor huset – eller på altanen.

– Hun er deprimert og lengter ut. Men det kan være smitte på henne. Det bekymrer meg at dyr kan ta med seg smitte, både katter, hunder og fugler, sier hun.

Aase er utdannet sykepleier. Hun jobber i sin egen bedrift som driver med kosmetiske behandlinger.

Hun vil gjerne hjelpe til hvis landet trenger sykepleiere framover. Men akkurat nå må hun bare vente. Hun har trolig to uker igjen før hun kan forlate huset. Når hun er frisk, må hun vente i ytterligere sju dager.

– Jeg gleder meg sånn til å være i naturen og gå på fjellturer. Men nå må vi bare stå i det, sier hun. Det aller viktigste er at vi alle kjemper sammen mot dette viruset, mener hun.

Hun og datteren har kontakt med andre via telefon og FaceTime. Hun er glad de har mange muligheter til å kommunisere.