Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ble triste av debatt om abort

Vi ble triste og opprørte av debatten om rett for leger til å si nei til å henvise til abort. Det viser en ny undersøkelse.

Tidligere denne våren var det en stor debatt i Norge. Kristelig Folkeparti hadde fått til en avtale om legers reservasjonsrett. De skulle få lov til å si nei til å henvise folk videre til abort. Flere enn åtte av ti av oss ble triste og opprørte av debatten, ifølge en ny undersøkelse.

Bare borgerkrigen i Syria og situasjonen i Ukraina gjorde mer inntrykk på folk, viser undersøkelsen.

1.005 mennesker var med på undersøkelsen. 81 sa at de ble litt eller meget triste og opprørte av debatten. Til sammenligning svarte 91 og 92 prosent det samme om henholdsvis Ukraina og Syria.

– Dette var en sak som vekket et kjempeengasjement som aldri tok slutt, sier kunde- og analysesjef Kristina Nilsen i Retriever. Det var selskapet AgendaTracker som gjorde undersøkelsen i samarbeid med PR-operatørene og medieovervåkings-selskapet Retriever.

LES MER HER:– Trekk forslaget om reservasjonsrett

Helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg var bundet av avtalen med Kristelig Folkeparti. Dermed måtte de forsvare forslaget. Venstre sa ingenting om saken. Knut Arild Hareide leder Kristelig Folkeparti. Han fikk ikke med seg folk på at forslaget ikke ville ha noe å si for kvinners rett til å velge abort. Regjeringen og KrF ble til slutt enige om at fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort. Dermed trenger heller ikke leger å reservere seg.

LES MER HER:Ingen reservasjonsrett nå

Undersøkelsen viser også at folk synes mediene skriver for mye om det negative som skjer i verden. Men noe er også leserne og seerne fornøyd med. Dekningen av verdens-mesterskapet i fotball og den sportslige suksessen til Mats Zuccarello i den nord-amerikanske ishockeyligaen New York Rangers.

80 og 87 prosent svarte at de ble «litt eller meget glade» av disse nyhetssakene.