Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blir de enige om statsbudsjettet?

Regjeringen og partiene Venstre og Kristelig Folkeparti forhandler. Men blir de enige om hvordan pengene skal brukes i Norge?

Søndag er fristen for å bli enige om nytt statsbudsjett. Regjeringen forhandler med partiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF). De snakker om hvordan de skal bruke pengene fra staten i Norge neste år. Disse forhandlingene fortsetter i dag torsdag, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men det er ikke bare enkelt. De to partiene kan komme til å trekke seg fra forhandlingene, skriver avisa VG.

Venstre godtar ikke at regjeringen ikke vil snakke om bil og avgifter. I høst fortalte regjeringen om det de kaller bilpakken. De foreslår avgifter på bensin og diesel. De vil også at folk skal betale mindre skatt om de pendler. Regjeringen ønsker også billigere bompenger. Og at det blir billigere årsavgift på bil. De mener at dette vil gi mindre utslipp av farlige klimagasser. Dermed vil det være bedre for klimaet.

Venstre er uenige. Partiet og KrF vil at vi skal betale mer i avgift på diesel og bensin. Slik vil de få til mindre forurensing. Venstre og KrF har krevd at regjeringen endrer sitt forslag.

Onsdag var det pause i forhandlingene. Torsdag skal regjeringen og partiene snakke om statsbudsjettet på nytt.

Guri Melby er med i sentralstyret i Venstre.

– Partiet kan ikke støtte et budsjett som ikke er bra for klimaet, sier hun til avisa Klassekampen.

De neste dagene blir viktige i forhandlingene. Klokken 18 søndag må de være ferdige.