Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blir det nok snø til påske?

Sen påske betyr mindre snø. Men det er kommet gode nyheter om bra skiføre.

– Denne vinteren har vi hatt mindre snø enn normalt i Sør-Norge. Det har vært mer snø enn normalt i Troms, Nordland og deler av Finnmark, sier Heidi Bache Stranden i en pressemelding. Hun jobber i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

De har flere stasjoner som måler snøen. Så lager de snøkart.

Nå viser målestasjoner og snøkart at det er nok snø. Dette gjelder for de fleste områder i fjellet der folk går på ski.

Kalde netter er årsaken til at snøen holder. Også i lave strøk kan det være nok snø for en skitur.

– Vi har en målestasjon på Brunkollen utenfor Oslo. Der er det fremdeles over en halv meter snø, sier Stranden.

Østlandet har i gjennomsnitt  60 til 70 centimeter snø på 1.000 meters høyde. Men snøen er ujevnt fordelt. Det er minst snø på målestasjonen på Øvre Heimdalsvatn på Valdresflya i Oppland. Her det 40 centimeter snø. 

Målinger viser én meter snø på Sjusjøen i Hedmark. Det samme gjelder for Bakko i Buskerud. Det er omtrent 70 centimeter på fjellet i Engerdal i Hedmark. Det samme gjelder for Kyrkjestølane på Filefjell i Oppland. 

I Agder er det mellom 100 og 120 centimeter snø på 1.000 meter i gjennomsnitt. Sør og vest i Norge er det oftest mindre snø i april. Men igjen er det kulda som redder snøen. 

– Grensa for snøen kan ligge høyt. Så høyt som 500 til 600 meter over havet i de sørligste områdene. Men det er snø nok i fjellet til påske, sier Stranden.

I Rogaland og Hordaland er det 150 centimeter snø i 1.000 meters høyde i gjennomsnitt. Det er en målestasjon på skisenteret i Røldal i Hordaland. Den viser nesten 90 centimeter snø. Myrkdalen skisenter i Hordaland har trolig én meter med snø.

I Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal er det også mye snø. Der er det 160 til 170 centimeter snø i 1.000 meters høyde.

Trøndelag har litt over én meter snø i 1.000 meters høyde i gjennomsnitt.. Det er bare veier i Trondheim sentrum. Men du finner snø rett utenfor byen. Målestasjonen på Svarttjørnbekken i Bymarka viser hele 53 centimeter snø.

Det er mer snø enn vanlig flere steder i fjellet og nord i Trøndelag. Det er en stasjon på Namsvatn nord i Trøndelag. Den viser hele 140 centimeter snø. 

Nord-Norge har fått mye snø i vinter. Det er mer enn normalt i Troms og i deler av Nordland og Finnmark. Det er mellom 140 og 150 centimeter snø 500 meter over havet i Troms og Nordland. I Finnmark er det 75 centimeter på 500 meter i gjennomsnitt.

– I Troms er det nesten dobbelt så mye snø som vanlig sier Stranden. – Nå er det over tre meter snø på målestasjonen på Sjufjellet i Tamokdalen. Det er like mye som rekordvinteren for to år siden. Da snødde målestasjonen nesten ned, sier hun.

 

Skal du på fjellet? Da bør du følge med på varsler om fare for snøskred og flom.

Følg med på varsom.no

Last ned appen Varson Regobs. Her kan du også dele informasjon med andre.