Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blir Jensen dømt eller frifunnet denne gangen?

I dag (onsdag) starter en ny rettssak mot politimannen Eirik Jensen. Han er tiltalt sammen med hasj-smugleren Gjermund Cappelen. Sist ble Jensen både frifunnet og dømt.

Ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett i Oslo onsdag. Eirik Jensen var tidligere politimann. Gjermund Cappelen styrte et stort nettverk med import av det narkotiske stoffet hasj.

Begge de to tiltalte kjemper for å bli trodd.

Saken var først oppe i Oslo tingrett i 2017. Da ble Eirik Jensen funnet skyldig. Retten mente han hadde medvirket til smugling av nesten 14 tonn hasj. Han hadde også fått betalt for å gjøre ulovlige tjenester, korrupsjon.

I lagmannsretten i januar i år ble Jensen frikjent av juryen. Frifinnelsen gjaldt smugling av hasj. Han ble samtidig dømt for korrupsjon. Juryen er satt sammen av vanlige folk. I tillegg er fagdommere med på å bestemme straff. Fagdommerne var uenige med juryen. De satte kjennelsen til side. Da må saken opp i retten på nytt.

Cappelen forklarte i retten at Jensen var viktig i hans smuglernettverk. Cappelen mente at Jensen passet på det som skjedde, mot betaling. For dette fikk Jensen 500 kroner per kilo hasj som ble smuglet inn til Norge, sa Cappelen.

Men Jensen sier at han er uskyldig. Han har forklart at Cappelen var hans informant. Cappelen fortalte om kriminalitet som Jensen kunne gjøre noe med. Jensen har avslørt mange kriminelle i jobben sin som polimann.

Rettssaken nå er i sal 250 i Oslo tingrett. Den vil bli ganske lik som sist. Det sier både Spesialenheten for politisaker og advokat John Christian Elden. Elden forsvarer Jensen.

– I utgangspunktet ser saken ganske lik ut som sist. Det er situasjonen med bevisene som er avgjørende, sier Guro Glærum Kleppe til NTB. Hun er assisterende sjef for Spesialenheten.

Det betyr at retten og de tiltalte har mye de skal forklare seg om. 1.300 tekstmeldinger. Tusenvis av dokumenter. Og hvem betalte egentlig for å pusse opp badet på Aarhus gård? Jensen kjøpte gården i 2005.

– Jensen vil snakke om de viktige punktene i bevisene i saken. Som forsvarere vil vi følge den samme oppskriften, sier Elden.

Sist ba han om at Jensen skulle frifinnes. Det vil han be om igjen.

Eirik Jensen har vært i kontakt med avisen Dagbladet. I en tekstmelding skriver Jensen at de har gjennomgått meldingene mellom ham og Cappelen. De fant ting som ikke ble oppdaget sist.

I den nye saken er juryen borte. Isteden blir det en meddomsrett. Der er to fagdommere med og fem vanlige folk. Minst fem av sju dommere må være enig om skyld for å dømme noen.

Retts-kommentator Inge D. Hanssen fulgte de to rettssakene sist. Han mener at Jensen må håpe på meddommerne for å bli frikjent.

Gjermund Cappelen ble også dømt sist. Han har ikke anket spørsmålet om skyld. Han vil ha lavere straff. Cappelen ble funnet skyldig i å ha smuglet inn nesten 17 tonn hasj til Norge.

I tingretten fikk han seks års strafferabatt fra 21 år. Han endte med 15 års fengsel. Men han krever mer for å ha avslørt Eirik Jensen.Cappelen ble pågrepet rett før jul i 2013. Han har sittet fengslet siden.

Rettssaken skal etter planen vare til mars neste år.