Norge

Blir vaksinen trygg?

Forskere verden rundt jobber på spreng. De skal finne en vaksine mot korona. Ulike vaksiner testes nå på mange tusen mennesker.

En dødelig pandemi herjer i verden. Nå trenger vi en vaksine mot korona – og det raskt.

– Pandemien venter ikke. Disse vaksinene lages i hastverk. Men det betyr ikke at de er mindre trygge enn andre legemidler. Det sier Tor Kristian Andersen til Klar Tale. Han forsker på vaksiner ved Oslo universitets-sykehus.

Vanligvis tar det mange år å utvikle en vaksine. Denne gangen kan vi ha en vaksine klar i løpet av noen få måneder.

– Forskere verden over samarbeider om å utvikle en vaksine. Myndigheter i mange land bruker mye penger på dette. Derfor skjer det raskere enn vanlig. Kravene til sikkerhet er de samme som ellers, sier han.

Andersen forklarer at en vaksine må igjennom grundig testing før den kan brukes. Han mener likevel vi kan ha en vaksine klar allerede på nyåret.

Det finnes over hundre ulike kandidater. Forskeren sier at vi kan ende opp med flere typer vaksiner som fungerer mot korona. Det mener han er en styrke.

– Ulike vaksiner kan passe til forskjellige grupper av folk.

Tre vaksiner er allerede godkjent til bruk i minst ett land. Sju av vaksinene testes nå på mange tusen mennesker.

– Hvem er dem som lar seg teste?

– Det er folk som melder seg frivillig. De skal være friske og de skal ikke få betaling. De gjør det kun fordi de ønsker å bidra, sier Andersen.

Russland var det første landet med en vaksine på plass. Denne møter kritikk hos forskere og fagfolk.

Forskere ved Universitetet i Oxford i England har også utviklet en vaksine. Det er denne som mest sannsynlig vil komme til Norge. Men testing av denne vaksinen er satt på pause. Det skjer etter at en test-person har blitt uforklarlig syk.

To av tre personer ønsker å ta korona-vaksinen når den er klar. Det viser en undersøkelse fra Opinion. Men 60 prosent sier de er bekymret for at vaksinen kan gi uheldige bivirkninger.

Under svineinfluensaen i 2009 tok nær to millioner nordmenn en vaksine. Flere hundre av dem har søkt om erstatning etter å ha fått bivirkninger.

Andersen sier at dette skjer svært sjeldent. Han mener vaksinen gjorde mye mer nytte enn skade. Den reddet mange fra alvorlig sykdom fra influensa-viruset.

– Svineinfluensaen var for eksempel svært farlig for gravide. Å få sykdommen i svangerskapet doblet risikoen for å føde et dødt barn, sier han.

Andersen mener folk ikke bør være redde for å ta korona-vaksinen når den kommer. Er den godkjent i Norge, har den vært igjennom strenge rutiner. Da skal den være trygg.

– Sjansen for å bli syk av en vaksine er ekstremt liten. Risikoen for å bli alvorlig syk er mye større dersom man velger å ikke ta vaksinen, sier han.

Med en vaksine vil vi kunne få kontroll over pandemien. På den måten kan vi redde mange liv. Etter hvert vil vi kunne begynne å leve mer som normalt igjen.

Fakta om vaksinen:

– Immun-forsvaret er kroppens forsvar mot smittsomme virus og bakterier. Dette forsvaret klarer ikke ta knekken på korona. Derfor blir mange alvorlig syke.

– En vaksine inneholder vanligvis små deler av viruset man vil beskyttes mot. Viruset i vaksinen er enten svekket eller dødt, slik at det ikke er farlig.

– En vaksine lærer kroppens immun-forsvar hvordan det skal bekjempe viruset i fremtiden.

– Slik kan en vaksine gjøre deg immun mot et virus, uten at du trenger å bli syk først.

– Oxford-vaksinen er laget med et ufarlig virus. Det kommer fra sjimpanser. Den inneholder også oppskriften på det piggete proteinet til korona-viruset.

– Denne gen-teknologien skal lure kroppen til å lage et effektivt forsvar mot korona-viruset.

Korona-viruset:

– Hvorfor heter viruset korona? Corona på latin betyr krone. Viruset har fått navnet på grunn av sin taggete form. Formen på viruset sett i et mikroskop kan nemlig minne litt om en krone.

– Det finnes flere typer korona-virus. Det som har skylden for årets pandemi, har fått navnet SARS-CoV-2. Det gir sykdommen kalt covid-19.

Kilde: Vaksinebloggen

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå