Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

VALG 2019:

Bompenge-partiet gjør det veldig bra i Bergen

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) får 16,9 prosent av stemmene i Bergen. De er tredje størst i Bergen.

– Vi er fornøyd med alt over 10 prosent, sa Trym Aafløy til kanalen NRK før de første resultatene kom. Han er leder for Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i Bergen.

De første resultatene fra forhåndsstemmene viste at FNB så ut til å få 18,6 prosent av stemmene i byen. Tirsdag er det klart at partiet landet på 16,9 prosent. Aafløys parti er dermed byens tredje største parti. Det gir dem 11 mandater i bystyret.

– Nå får vi se om det er noen som har lyst til å snakke med oss. Det sa Aafløy til kanalen da det første resultatet var klart mandag kveld.

Aafløy startet partiet som en aksjon mot bompenger i Bergen. Det skjedde for over to år siden. Aksjonen ble etter hvert med i partiet FNB.

Flere skal gå, sykle og bruke kollektiv-transport i Bergen. Det var det rødgrønne byrådets mål. De vedtok den nye ordningen med mer bompenger. Pengene skal blant annet brukes til å bygge ut trikken Bybanen. Men den går for sakte og koster for mye, mener mange. Det har ført til at mange har sagt de ville stemme på FNB.

Før sommeren fikk FNB 25,4 prosents støtte i Bergen. De så ut til å kunne bli det største partiet i byen. Det viste en meningsmåling for avisa VG.

Byrådet må søke støtte fra enten Rødt eller Senterpartiet i Bergen. Det er dersom de skal fortsette å styre. Årsaken er at Arbeiderpartiet har mistet halvparten av mandatene de fikk ved forrige valg.

FNB klarer trolig ikke å sikre høyresiden i byen flertall. Høyre, Fremskrittspartiet og FNB må i så fall få hjelp. De trenger støtte fra både Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Det er dersom de skal få flertall til å styre Bergen.

Folk har kunnet stemme på FNB i 11 kommuner og i fire fylker. Partiet har så langt fått 3 prosent av stemmene over hele landet.

I Stavanger har partiet så langt fått 9,3 prosent av stemmene. I Oslo har bompenge-lista fått 5,9 prosent av forhåndsstemmene.