Norge

Bør du ta vaksine mot influensa?

For noen er influensa spesielt alvorlig. 
De bør vaksinere seg, sier myndighetene.

– Det er helt klart flere som vaksinerer seg nå enn før. Vi er spesielt glade for at flere som jobber på sykehus vaksinerer seg, sier Karoline Bragstad i en pressemelding. Hun jobber på Folkehelse-instituttet (FHI).

Aldri har flere fått vaksine mot sykdommen influensa. Men mye står igjen for å nå myndighetenes mål. I år snakker de spesielt til gravide og unge som har ekstra risiko. Myndighetene vil overbevise dem om å vaksinere seg.

Årets sesong for influensa er så vidt i gang. FHI har startet med rapport hver uke. Den viser hvor mange som er syke.

Målet er at 75 prosent av dem med ekstra risiko, skal ta vaksine. Men bare 28 prosent av disse tok vaksine i sesongen 2017 til 2018. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

De siste årene har FHI forsøkt å få flere til å vaksinere seg. De har minnet folk over 65 år og helsepersonell om å ta vaksinen.

I år ønsker de å nå ut med budskapet til gravide etter 12. uke i svangerskapet. Og til andre unge med risiko for alvorlig sykdom.

Influensa i svangerskapet gir litt større fare for dødfødsel. Gravide har også større fare for å få sykdommer som lungebetennelse etter influensa. Det er sammenlignet med andre friske kvinner.

Babyen kan også være beskyttet den første tiden etter fødselen dersom den gravide tar vaksine. Influensa hos små babyer kan være veldig alvorlig.

En del barn og unge bør også ta vaksine, mener FHI. Det gjelder blant andre barn som bruker medisin mot astma.

– De har økt risiko for alvorlig sykdom og bør vaksineres. Det sier Kjersti Rydland i FHI til Fagbladet Journalen.

Også folk med andre sykdommer eller tilstander har større risiko for alvorlig sykdom. Det kan være folk med diabetes, nedsatt immunforsvar eller svært alvorlig fedme.

Fra og med i år virker influensa-vaksinen mot flere virus enn tidligere. Den virker nå mot fire forskjellige typer influensa.

Siste utgave

På forsiden nå