Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bråket rundt Sandberg fortsetter

Statsminister Erna Solberg må svare på flere spørsmål. Det er om fiskeriminister Per Sandbergs tur til Iran.

Opposisjonen er ikke fornøyd med svarene de har fått om fiskeriministerens reise til Iran. De ber om mer forklaring fra fiskeriminister Per Sandberg og statsminister Erna Solberg.

– Vi vil ha svar på flere spørsmål, sier Terje Lien Aasland. Han er Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann.

Sandberg brøt sikkerhets-myndighetenes råd. Han visste at han gjorde dette. Det innrømmer Solberg i sitt brev til Stortinget mandag. Samtidig sier statsministeren at sikkerhet er det regjeringen setter aller øverst. Det synes Aasland er rart.

– Hun tar ikke tak i det virkelige, alvorlige problemet, mener Aasland. Han vil blant annet vite mer om hva det Sandberg gjorde kan ha ført til.

– Vi må få vite om det er hemmelig informasjon som nå kan være på avveie, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Han vil vite om opplysninger fra Sandbergs mobiltelefon kan ha havnet hos feil personer. Det gjelder under reisen til Iran. Men også under andre reiser og arrangementer da Sandberg hadde jobben som justisminister.

Aasland spør også om Solberg kan forsikre at Sandberg har forstått alvoret. Det gjelder valget hans om å ikke følge regler og råd om sikkerhet.

Opposisjonen kan velge å komme med et mistillits-forslag mot fiskeriministeren. Da sier de at de ikke lenger har tillit til ham som minister. Aasland sier det er for tidlig å si om dette kommer til å skje.

Sandberg har ikke fulgt råd og rutiner for bruk av mobiltelefon i land som Iran. Han har også brutt reglene om varsling av reise da han dro til Iran i sommer. Det sa Solberg mandag.

Sandbergs telefon er nå hos Politiets sikkerhets-tjeneste (PST).

Opposisjonen graver videre i saken. Men Siv Jensen ønsker å komme seg videre. Hun er leder i Sandbergs parti Fremskrittspartiet og finansminister.

– Hemmelig informasjon behandles og sjekkes trygt. Det skal vi ikke være bekymret over, sier hun til TV 2.

– Det var et brudd på rutiner og regler. Vi har strenge regler, og det er viktig å ta vare på sikkerheten. Det er bra at han har innrømmet feilen, og nå må vi gå videre, sier Jensen.

Aud Lise Norheim var tidligere Norges ambassadør til Iran. Hun ga råd til fiskeriministeren før hans reise til Iran i 2016. Hun sier at folk som er toppledere, aldri er privatperson i Iran. Det gjelder enten du er leder i det offentlige eller i det private, sier hun til kanalen NRK.

– Iransk etterretning er veldig dyktig. Du må regne med at de er opptatt av hva som tas med og hva slags informasjon de kan få. Det er spesielt når det kommer viktige personer, sier Norheim.

– Du må ta alle forholdsregler. Det betyr å ikke bruke din jobbtelefon. Du tar med en tom mobil, sier den tidligere diplomaten. Hun sier det samme gjelder PC du tar med deg.

Sandberg har innrømmet og beklaget at han brøt reglene for sikkerhet. Det gjorde han da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes. Han lot være å varsle statsministeren om turen på forhånd. Han hadde dessuten tatt med seg jobbtelefonen. Der ligger regjeringens system for behandling av saker. Det samme skjedde da Sandberg var på besøk i Kina i mai i år.

I 2016 søkte norsk-iranske Letnes om å bli Sandbergs assistent. Det kom fram mandag. Letnes sendte inn en åpen søknad til Fiskeridepartementet. Hun søkte om å bli hans Iran-assistent eller tolk, skriver avisa VG.

– Nærings- og fiskeridepartementet svarte på søknaden på vanlig måte. Jeg var ikke med og behandlet saken. Jeg visste ikke om søknaden, skriver Sandberg.