Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Breivik er psykisk syk

Anders Behring Breivik er psykisk syk og kan ikke straffes med fengsel. Det mener psykiaterne.

Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker i terror-angrepene 22. juli. De to psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby har sjekket Breivik. De to mener at Breivik over lengre tid har hatt den psykiske sykdommen paranoid schizofreni. Sykdommen har over tid endret Breivik. Han har trodd at han skulle frelse verden og var en del av en organisasjon. Han var derfor psykotisk, mener psykiaterne.

Den siktede klarer ikke å skille hva som er virkelig. Han lider av vrang-forestillinger, mener de to. Alt han gjorde og tenkte, ble styrt av dette.

Han regnes derfor som det norsk lov kaller «utilregnelig». Det betyr at Breivik ikke kan straffes med fengsel. Breivik vil måtte sone på en lukket, psykiatrisk avdeling med stor sikkerhet. Det kan bli for resten av livet. Hvert 3. år må retten bestemme på ny om Breivik skal fortsette på psykiatrisk avdeling.

– Det har vært et vanskelig og stort arbeid. Men vi har aldri vært i tvil om hva vi skulle svare til slutt, sa psykiater Husby til nyhetsbyrået NTB tirsdag morgen.

Psykiaterne har skrevet en rapport på 230 sider. De har snakket med Breivik i 36 timer. De har også lest gjennom avhørene politiet har gjort. Den ble levert til Oslo tingrett tirsdag klokka 9. Nå skal en egen gruppe gå gjennom rapporten til psykiaterne. De vil si om de synes psykiaterne har gjort godt nok arbeid. Gruppa håper å være ferdig før jul.

LES MER HER: Bygger spesial-avdeling til Breivik 

Statsadvokaten fortalte bare litt om psykiaternes rapport tirsdag. Resten vil bli lagt fram i retten neste år, sa han.

Rettssaken mot Breivik starter 16. april 2012.