Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik gjorde høyre-ekstrem hilsen

Anders Behring Breivik sitter klar i tinghuset i Oslo. Han hilste på en spesiell måte før retten ble satt.

Rett før klokka 8 mandag ble tiltalte Anders Behring Breivik hentet. Det var i Ila fengsel. Han ble kjørt inn gjennom en tunnel til kjelleren under tinghuset i Oslo. Forsvarer Geir Lippestad og hans team kom inn via en inngang bak.

Klokka 9 ble Breivik ført inn i salen på tinghuset. Han stanset i døra. Han hilste med en høyre-ekstrem hilsen. Han løftet en knyttet høyre hånd og strakk armen ut.

Men det var en beklemt og preget Breivik som satte seg. Han hilste på statsadvokatene. Så grep han etter en mugge med vann. Han sitter mellom advokaten sin Lippestad og advokat Vibeke Hein Bæra. Breivik pratet noen få ord med dem. Så lot han blikket gli over de 200 personene i salen.

Breivik er tiltalt for terror-angrepene 22. juli. De skjedde i Oslo sentrum og på Utøya. 77 mennesker ble drept.

Retten ble satt av dommer Wenche Elizabeth Arntzen. Kort etter ba Breivik om ordet.

– Jeg anerkjenner ikke den norske rett. Dommeren er også en personlig venninne av Anne Harlem. Harlem er søsteren til Gro Harlem Brundtland, sa Breivik. Brundtland var tidligere statsminister i Norge.

Breivik ble straks satt på plass av dommeren.

Over én time før rettssaken startet, var det kø utenfor tinghuset i Oslo. Både presse og familiene til de døde sto i kø. Over 800 journalister og fotografer skriver om rettssaken.

Utenfor tingretten hang en bukett med røde roser. Oslo var fylt opp med slike roser etter 22. juli i fjor.

Rettssaken vises også på TV-skjerm i flere rettssaler rundt om i Norge. Det sikrer at overlevende fra Utøya, familier til de drepte og andre kan følge rettssaken. De trenger ikke være i Oslo.