Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik gråt

I tre timer viste ikke Anders Behring Breivik følelser i retten. Først da videoen hans ble vist, gråt han.

Anders Behring Breivik så ufølsom ut da statsadvokaten leste opp hvordan han drepte 77 mennesker. Det var da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Men så viste statsadvokat Svein Holden fram Breiviks video. Breivik la videoen ut på nettet 22. juli før han gjennomførte terroren. Denne videoen fikk følelsene til å komme.

Breivik begynte å gråte i retten. Breivik fulgte interessert med. Han måtte tørke tårene flere ganger under den rundt 12 minutter lange videoen.

Flere psykiatere er i retten for å observere Breivik. De så intenst på ham da tårene begynte å renne.

Filmen består av bilder og tekst som Breivik selv har satt sammen. Den er en slags kortversjon av manifestet hans. Filmen handler om hvordan nasjonalister blir forfulgt i Europa. Kommunistiske symboler og symboler for islam blir brukt sammen med andre elementer. For eksempel ble logoen til den britiske kanalen BBC skrevet annerledes en vanlig. Han han brukt en hammer og sigd og en halvmåne istedenfor en C. Hammer og sigd er et symbol for kommunismen. Halvmånen er et symbol for islam.

Filmen viste også sitater av blant andre Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi og mulla Krekar. Sitatene handlet om at de mente at Islam ville ta over verden. Mot slutten av filmen vises bilder av korsfarere fra den europeiske historien.

Det er mot slutten av filmen vi fikk se bilder av Breivik som kjempet mot tårene. Det så nesten ut som om han ble rørt av sin egen video.

Klokken 12.00 tok retten pause i én time. 33-åringen så fortsatt beveget ut da han ble ført ut av retten.