Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik klager på sensur

Terroristen Anders Behring Breivik har sendt et brev til avisa Morgenbladet. Her klager han på at han blir sensurert.

Anders Behring Breivik er dømt for terroren mot regjerings-kvartalet og Utøya 22. juli 2011.

Han sitter i Ila fengsel. Nylig sendte Breivik et brev til avisa Morgenbladet. Her skriver han at mange av brevene hans er blitt stoppet.

Breivik sier at 450 brev er blitt stoppet siden 8. august i fjor. Han sier det dreier seg om 127 av 130 brev han skrev bare i april.

Breivik undertegner brevet til Morgenbladet med tittelen «partisekretær i det norske fascistparti». Ifølge avisa skriver ikke Breivik på en rasende måte.

Advokat Geir Lippestad skrev nylig en bok om jobben som forsvarer for Breivik under rettssaken. Brevik skriver at han støtter Lippestads rett til å skrive boka.

LES MER HER: – Breivik har ikke lest boka

Han forteller også at han snart er ferdig med sin egen bok. Den mener han at han har rett til å gi ut. Breivik skriver at boka beskriver mye folk ikke vet fra før.

Breiviks forsvarer nå er advokat Tord Jordet, Han sier at tallene Breivik snakker om høres riktige ut. Breivik har aldri bløffet om disse tingene, sier Jordet.

Advokaten er enig med Breivik i at han blir politisk sensurert. Han mener fengselet bruker sin rett til å stanse brev litt for mye.

LES MER HER: Breivik vil starte parti

Ifølge Morgenbladet bruker Ila fengsel 1 million kroner i året på kontroll av Breiviks post.

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid er ikke enig i at det drives politisk sensur av terroristen.

– Nei. Dette handler om kriminalitet. Dette er en person som har gjennomført en terrorhandling. Han har skrevet et manifest hvor han er tydelig på hva han vil gjøre framover, sier Bjarkeid.

Boka til Breivik vil bli behandlet på samme måte, sier ha.

– Som all annen post. Hver setning vil bli vurdert, sier Bjarkeid.

Breivik har klaget på brev-kontrollen til flere. Han har klaget til sivilombuds-mannen, tilsynsrådet i kriminalomsorgen og Europarådets torturovervåkingskomité. Han har også politianmeldt Asker og Bærum politidistrikt for krenkelser av ytringsfriheten.