Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik saksøker staten

Terrordømte Anders Behring Breivik går til sak mot staten. Han vil slippe å være alene og å få lov til å sende brev igjen.

Anders Behring Breivik går til sak mot staten. Han er dømt for terrorangrepene 22. juli. Han ønsker å slippe å være alene hele tiden. Han ønsker også å få lov til å sende brev igjen.

Geir Lippestad er advokaten hans. De forbereder et søksmål for brudd på menneske-rettighetene, sier Lippestad til avisa Dagbladet.

Breivik har sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet. Det har han gjort siden han ble pågrepet. Der har han ingen kontakt med andre fanger. Lippestad sier at Breivik ikke kan sitte alene for alltid. Han ønsker nå kontakt med andre innsatte.

– Vi forbereder et søksmål mot staten ved justisdepartementet, sier advokaten til Dagbladet.

Han sier de satser på å levere søksmålet før påske.

– Det viktige i søksmålet er at han fortsatt sitter alene. Og at det nå er på tide at det blir slutt på det. Vi ønsker at domstolen skal vurdere om dette stemmer med reglene, sier Lippestad til Dagbladet.

Breiviks advokater mener forholdene under soningen bryter loven. Det går imot Den europeiske menneskerettighets-konvensjons (EMK) artikkel tre, mener de. Der står det at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

– Å være lenge alene blir en form for tortur, sier Lippestad.

Breivik ble dømt i august 2012. Etter det har han sendt mange brev til folk som støtter ham, presse og andre. Dette ble det slutt på i desember i fjor. Da sa Kriminalomsorgen at Breivik har forsøkt å danne en gruppe. Gruppen er villig til å bruke ekstrem vold og terror.

LES MER HER: Stopper brev fra Breivik

LES MER HER: De ansatte blir utslitte av Breivik