Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik tiltalt for drap og terror

Onsdag kom tiltalen mot Anders Behring Breivik. Bare de drepte og de som ble hardt skadd, er med i tiltalen.

Statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden leste opp tiltalen onsdag. Anders Behring Breivik er tiltalt for å ha gjort terror og for drap han hadde planlagt. 119 personer er tatt med i tiltalen. Det er personene som ble drept og de som ble alvorlig skadd. Tiltalen er på totalt 19 sider.

Politiet sier de vil be om at Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern. Da vil han få behandling i på psykiatrisk sykehus. Men statsadvokatene sier det er mulig dette endrer seg i løpet av rettssaken. Da kan de isteden be om 21 års fengsel eller forvaring. Ved forvaring bestemmes det med jevne mellomrom om fangen fortsatt skal sitte i fengsel. Statsadvokatene kan be om fengsel dersom bevisene endrer seg.

Breivik er tiltalt for 77 drap. I tillegg er de som ble hardt skadd, nevnt med navn i tiltalen. Det var vanskelig å velge ut hvem som skulle være med, sa statsadvokat Svein Holden.

– Det har vært en vanskelig vurdering. Det er mange personer som ikke er med. De kom ikke med selv om de er ofre for terroren, sier Holden ifølge nyhetsbyrået NTB.

– Vi ser at det kan være viktig for den enkelte å være nevnt i en tiltale, la han til. Men det ville blitt for mye å ta med alle i tiltalen. Dersom alle Breivik prøvde å drepe i Oslo og på Utøya skulle tas med, ville tallet fort ha kommet opp i 600 til 800 personer.

Mange ofre har krav på erstatning. Hvem som er tatt med i tiltalen, endrer ikke på det, ifølge statsadvokatene.

– At personer ikke er tatt med i tiltalen, betyr ikke at det er glemt. De er ikke glemt av oss. De vil ikke glemmes av retten, sa Inga Bejer Engh ifølge avisa VG.

Statsadvokatene fortalte om detaljene i det Breivik tiltales for. De sier at Breivik drepte 69 personer på Utøya. 67 av disse ble drept av dødelige skudd. To døde av fall eller drukning. De hadde ikke blitt truffet av skudd. Det var totalt 564 personer på Utøya 22. juli.

34 av de drepte personene var mellom 14 år til 17 år gamle. 22 personer var mellom 18 år og 20 år. Seks var i aldersgruppen 21 til 25 år. De siste sju av de drepte var over 25 år. Breivik er også tiltalt for forsøk på drap. Statsadvokatene sa at 33 personer ble skadd i skytingen på Utøya. Samtidig sier de at det som skjedde på Utøya, skapte alvorlig frykt i deler av Norges folk.

I Regjerings-kvartalet døde åtte personer. Ni personer ble alvorlig skadd.

Politiet har bestemt at hele tiltalen skal være åpen for alle. Statsadvokat Svein Holden ville først ha noen ting skjult. Det gjaldt navnene på de overlevende. I tillegg ville han at noen detaljer ikke skulle bli offentlige. De handlet om akkurat hvordan Breivik drepte 77 mennesker og skadde flere titalls andre. Men mange har reagert på at folk ikke skulle få vite alt i tiltalen. Derfor har stadsadvokaten endret mening.

Politifolk leste opp tiltalen for Breivik i fengselet. Det skjedde onsdag morgen. Breivik skal ha oppført seg rolig mens han hørte tiltalen.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.