Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Breivik vant over staten

Staten har behandlet terroristen Anders Behring Breivik for dårlig. Det sier Oslo tingrett.

Drapsdømte Anders Behring Breivik tok staten til retten. Han mente han fikk umenneskelig behandling i fengselet. Han reagerer blant annet på at han må sone helt alene. Det har han gjort i 4,5 år. Så ble han sjekket veldig mye. Han fikk heller ikke sende enkelte brev. Og brevene ble sjekket.

Oslo tingrett støttet ham på noe. De mener at staten bryter menneske-rettighetene hans. Retten mener at soningen til Breivik er for streng. Den psykiske helsa hans ble ikke godt nok tatt vare på.

– Forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling gjelder for alle. Også terrorister og drapsmenn, står det i dommen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Staten ble frikjent for ett annet punkt. Det handler om retten til privatliv. Der har de ikke brutt noe forbud, mener retten.

Breivik sa i retten at han heller ville hatt dødsstraff. Så dårlig mente han at soningen var. Rettssaken varte i fire dager i mars. Dommen kom onsdag 20. april.

Breivik ble dømt til 21 års forvaring i 2012. Han ble dømt for å ha drept 77 mennesker på c i Buskerud og i Oslo 22. juli 2011.

Statens advokater avviste i retten i mars at Breiviks menneske-rettigheter ble brutt. De avviste også at han ble skadd av å sone strengt og alene.

Ekspert Kjetil Mujezinović Larsen er overrasket over dommen. Han jobber ved Norsk senter for menneske-rettigheter.

– Jeg trodde ikke at staten kom til å bli dømt, sier han til avisa Aftenposten. Nå vil han studere dommen nøyere.

Breivik vil ikke anke.