Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bruker for lang tid på saker om voldtekt

Stadig flere anmelder voldtekter i Norge. Nå får politiet kritikk i ny rapport.

Politiet skal oppklare en sak om voldtekt innen 130 dager. Nå melder Politidirektoratet om en annen virkelighet. 

Nye tall viser at det blir brukt 207 dager i gjennomsnitt på slike saker. Det er enda flere dager enn i fjor. 

– Vi er ikke fornøyde med det, sier Harald Bøhler til nyhetsbyrået NTB. Han jobber i Politidirektoratet. Han tror det blir verre før det blir bedre.

– Vi har allerede gjort noen endringer. Men de må få tid til å virke, sier han.

Flere personer anmelder voldtekter i Norge. Bare i år har politiet fått over tusen anmeldelser. Politiet har selv oppfordret folk til å anmelde. Folk har også blitt mer åpne etter metoo-kampanjen mot seksuell trakassering. Mange har vist sin støtte til ofrene i demonstrasjoner og fakkeltog.

Saker om voldtekt er vanskelige og tar ofte lang tid å etterforske, ifølge NTB.

I sommer advarte fagforeningen i politiet. Flere personer i politiet sluttet fordi det var så mye å gjøre. Folk ble utslitt og flere saker om voldtekt ble liggende. Flere politidistrikt i Norge mener politireformen har mye av skylda. Det skrev kanalen NRK den gang.

Politireformen førte blant annet til at 27 politidistrikter ble kuttet til 12. Stortinget vedtok endringene i 2015. Det skulle også bli færre lensmannskontor i Norge.

– Vi ser ikke resultatet av reformen enda. Resultatene kommer saktere enn vi skulle ønske. Politidistriktene må gjøre tøffe valg hver dag, sier Bøhler i en pressemelding. 

Øst politidistrikt bruker lengst tid på å løse saker om voldtekt. De bruker i snitt 307 dager. Trøndelag politidistrikt bruker 89 dager på å løse slike saker.

 

 

 

 

Emneord

norge