Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bryter rettighetene

Transpersoner i Norge behandles dårlig, mener organisasjonen Amnesty. De mener at rettighetene deres brytes.

Norge er et av sju europeiske land som kritiseres for ikke å følge menneske-rettigheter. Det står i en rapport om transpersoner. Den la organisasjonen Amnesty fram tirsdag.

– Norges behandling av transpersoner er helt forferdelig, sier politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty til nyhetsbyrået NTB.
En transperson er en person som føler seg født til feil kjønn. Noen føler seg verken som mann eller kvinne.

Amnesty mener at Norge bryter flere viktige rettigheter. Transpersoner kan ønske å bytte kjønn i det offentlige. Juridisk kjønn er det kjønnet som står i papirene etter at du er født. Det legges inn i Folkeregisteret. I dag er det enten mann eller kvinne. Men det er helsevesenet som bestemmer.

I rapporten krever Amnesty at Norge lager lover. Der skal det stå hvordan transpersoner kan få bytte juridisk kjønn.
– I Norge kan transpersoner bare endre juridisk kjønn hvis det står at de blir psykisk syke. Så må de behandles med hormoner. De må også godta tvangssterilisering, sier Kaate. Det vil si at de må opereres slik at de ikke kan få barn som sitt forrige kjønn.

Amnesty krever at det kan gå raskt og åpent å skifte kjønn i papirene. De mener at det må skje etter hva slags kjønn folk kjenner at de er.
– Og vi krever at det å være transperson ikke knyttes til en psykiatrisk sykdom, sier Kaatee.

Helsevesenet bestemmer om personene får papirer med nytt kjønn. Måten det blir gjort på og kravene er ydmykende, mener Amnesty.
– Det er i strid med det Amnesty mener er tortur, sier Kaatee til NTB.

Amnesty mener at bare en person selv kan kjenne hvilket kjønn hun eller han er.
– Endringen bør kunne gjøres omtrent like raskt som det i dag er mulig å skifte navn, mener Kaatee.

I Amnesty-rapporten står det at det finnes 1,5 millioner transpersoner i Europa. Mange forteller om diskriminering og vold. Det viser en rapport fra kontoret for diskriminering i Den europeiske union (EU).

29 prosent sa at de ikke ble behandlet likt når de skulle søke jobb eller jobbet et sted. 35 prosent fortalte om vold eller trusler om vold de siste fem årene.
84 transpersoner skal ha blitt drept i Europa siden januar 2008.

I rapporten er Norge i selskap med Danmark, Belgia, Finland, Frankrike, Tyskland og Irland. Alle disse landene får kritikk.

– Transpersoner i disse landene forteller om klare brudd på menneske-rettighetene. Samtidig jobbes det med å gjøre ting bedre. Vårt klare håp er at helseminister Bent Høie får øynene opp for hva som skal til for å rette opp i forholdene her i Norge, sier Kaatee.