Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bryter valgløfter

Mulla Krekar slipper ut av fengsel om tre uker. Arbeiderpartiet mener det viser at Fremskrittspartiet ikke klarer å holde valgløftene sine.

Mulla Krekar ble dømt til fengsel i to år og ti måneder i desember 2012. Det var for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Mulla Krekar slipper ut av fengselet 25. januar. Da er han ferdig med å sone straffen sin.

Det viser at Fremskrittspartiet (FrP) ikke klarer å holde valgløftene sine, mener Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet ( Ap). Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I valgkampen lovet Frp at de skulle få Krekar ut av landet. Det skulle skje om partiet kom i regjering. Frp har også sagt at de vil holde ham i fengsel til han kan sendes ut. Anders Anundsen er justisminister for Frp. Han sier til NRK at det ikke er mulig å sette Krekar i forvaring.

– Regjeringen har vurdert flere ting. Vi må forholde oss til menneske-rettighetene, sier Anundsen til TV-kanalen NRK.

Knut Arild Hareide er leder i Kristelig Folkeparti (KrF). Han mener saken legger ekstra press på Frp.

– Frp har lovet velgerne at de skulle ordne opp i dette hvis de kom i maktposisjon. Det er det ingen tvil om. Det er også min forventning, sier han til NRK.

Jøran Kallmyr er statssekretær for Frp i Justisdepartementet. Han sier at de jobber med løsninger på Krekar-saken, men vil ikke si noe om hva de er.

Det er bestemt at Krekar skal sendes ut av Norge. Han risikerer dødsstraff i Irak. Derfor kan ikke Norge sende ham dit. Vi bryter menneskerettighetene ved å sende ham ut nå.

Krekar har blitt avhørt av tysk politi under soningen i Kongsvinger. De mener Krekar kan knyttes til et terroristnettverk i Tyskland. Brynjar Meling er Krekars advokat. Meling sier at de ikke har hørt noe mer om saken.

Krekar har sagt at han ønsker å reise fra Norge. Det er ikke bestemt når det kommer til å skje.

– Han vil reise når forholdene ligger til rette for det. Per nå har han verken reisedokumenter eller noe sted å reise til. Det sier Meling til NRK.

I fengselet har Krekar skrevet manuskripter til flere bøker. Meling tror de blir publisert når han slipper ut av fengselet.

Mulla Krekar heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad. Han er fra Nord-Irak. Han kom til Norge i 1991. Kona og fire barn er norske statsborgere. Fra 1991 til 2002 bygde han opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Med flyktningestatus i Norge, reiste han til Midtøsten flere ganger.

Han har sagt at han støtter Osama bin Laden. Krekar nekter for at han har noe med al-Qaida å gjøre. Han ble vedtatt utvist fra Norge i 2003. Det er på grunn av Norges sikkerhet. Han er fortsatt i Norge fordi han kan få dødsstraff i Irak. Krekar har stått på verdens-organisasjonen FNs terrorliste siden 2006.