Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bulldoser jobbet uten tillatelse

En bulldoser ble tatt av raset ved Skjeggestadbrua i Holmestrand mandag. Ingen hadde søkt om tillatelse til å bruke bulldoseren.

– Vi har gått gjennom våre arkiver. Vi har ikke registrert noen søknad eller tillatelser til å jobbe i området, sier Svend Bergan Grane til avisa Tønsbergs blad. Han er plan- og bygningssjef i Holmestrand kommune i Vestfold.

Landbrukskontoret må gi tillatelse til arbeid under brua. Det er på grunn av sjøørreten som lever i bekken i nærheten. Men heller ikke Landbrukskontoret har fått noen søknad.

Bjørn Hunstad er grunneier. Han eier en gård som ligger et stykke unna brua. For ikke så lenge siden fikk han et nytt stykke eiendom fra staten. Dette fikk han fordi han ga fra seg noe land da E18 ble bygd.

Hunstad leide bulldoseren fra firmaet Machine Partner, skriver Tønsbergs Blad. Hunstad visste ikke at han måtte søke om tillatelse til å bruke bulldoser under brua. Det skriver avisa VG.

– Vi leide inn samme firma som jeg har brukt til forskjellig arbeid i 5 til 6 år. I desember begynte de med å jevne ut en skrå helling. Det var for at en løypemaskin som lager skiløyper i området skulle kunne kjøre der. Vi skulle fylle opp to meter. Bulldoseren var der for å rette ut jord som firmaet hadde kjørt opp tidligere, sier Hunstad.

Maskinføreren som kjørte bulldoseren, hadde en melding til sjefen sin klokken 14.33 mandag ettermiddag. Det skriver Tønsbergs Blad. Meldingen var:

– Det er grunnbrudd. Få stengt E18!

Ingen vet om arbeidet var årsaken til at brua falt sammen. Men mange jordras blir utløst av aktivitet fra mennesker. Det sier Anders Solheim til nettstedet Nettavisen. Solheim er leder for naturfare ved Norges Geotekniske Institutt.