Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bygder kan bli evakuert

Noen bygder i Eksingedalen i Hordaland har vært isolert siden onsdag i forrige uke. Veien dit er stengt på grunn av snøras og fare for nye ras. Hvis ikke veien ryddes snart må innbyggerne evakueres.

Flere innbyggere i Eksingedalen i Vaksdal kommune i Hordaland kan bli evakuert. Det vil skje dersom fylkesvei 344 ikke blir ryddet for snø. Det er usikkert når de vil begynne å fjerne snøen. Veien ved Brakestad er sperret av snø. Innbyggerne kommer seg ikke på jobb og i butikken. De har vært isolert siden onsdag i forrige uke.

Store snømengder sperrer fortsatt veien ved Brakestad. Onsdag forrige uker var det et 100 meter langt og opp mot sju meter høyt ras ved Trefallstrand.

– Jeg håper vi får åpnet veien i dag. Vi må bare vente på Statens vegvesens vurdering. Dersom de ikke åpner veien, kan det tenkes at vi må evakuere folk. Det sier Eirik Haga til kanalen NRK. Haga er ordfører i Vaksdal kommune.

Ordføreren sier at det er en alvorlig situasjon. Det bor 28 innbyggere i de isolerte bygdene i Eksingedalen.

– Nå begynner det å bli tomt for forsyninger og fôr, sa Haga mandag formiddag. Det var før han gikk i møte med politiet, Statens vegvesen, kommunelegen og kommunens kriseteam.

Det er stor snøskredfare i området. Snøskredfaren har vært så stor at det ikke har vært forsvarlig å rydde veien for snø. Mandag ettermiddag mener Statens vegvesen at det fortsatt ikke er forsvarlig å starte ryddingen av snøen. Strekningen Høvik-Gullbrå er stengt inntil videre. Vegtrafikksentralen i Bergen sier at de følger med på situasjonen.