Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bytt passord

Et dataprogram mot datavirus har hatt et problem med sikkerheten. Norske myndigheter sier alle bør bytte passordene sine.

For å gjøre internett sikkert, er det dataprogrammer som sikrer at passord ikke blir kjente. Programmene gjør at ulike internett-sider kan samarbeide på en trygg måte. Slik får ikke kriminelle tak i passord og informasjon om for eksempel bank-tjenester.

Nå er det oppdaget et hull i sikkerheten i slike dataprogrammer. Først trodde eksperter at det var et stort angrep med datavirus. Et finsk firma for sikkerhet fant ut at det var mulig å hente ut små mengder informasjon. Disse kunne hentes ut fra tjenester på internett som skulle være sikre. Hullet i sikkerheten kan bety at andre kan få tilgang til brukernavn og passord til for eksempel nettbanken din.

Men Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier folk ikke bør være veldig bekymret.

– Hvis du følger god skikk for bruk av passord, har du ingen grunn til bekymring, sier Arne Asplem til nyhetsbyrået NTB. Asplem er sjef for teknisk analyse og datasikkerhet i NSM.

Han ber nordmenn bruke gode passord, bytte disse ofte, og ikke bruke samme passord på mange nettsteder.

NSM ber allikevel alle nordmenn om å bytte passord.

Nettavisa VG skriver at du ikke bør oppdatere alle passordene med én gang. Det er fordi feilen gjorde at andre kunne finne ut det nye passordet gjennom sikkerhets-hullet.

Men nå har flere nettsider gjort det slik at du trygt kan bytte passord. Det skriver vg.no.

Disse er nettstedene Dropbox, Facebook, Google, Gmail, Youtube, Play, LastPass, Tumblr, Yahoo, Yahoo Mail og VG.no.

Ifølge VG trenger du ikke bytte passord på nettstedene Altinn, Amazon, eBay, Komplett, LinkedIn, Microsoft, Hotmail, Outlook eller Paypal.

VG skriver at det er uklart om det er trygt å bytte passord til Apple, Evernote, Netflix og Twitter.

Det er vanskelig å si om kriminelle eller andre har fått tak i passordet ditt, skriver VG.