Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Charles og Camilla til Norge

Prins Charles og hertuginne Camilla fra Storbritannia kommer til Norge denne uka. De skal blant annet møte overlevende fra Utøya.

Storbritannias prins Charles og hertuginne Camilla er på vei til Norge. De skal besøke kong Harald og dronning Sonja. Besøket varer fra tirsdag til torsdag. Det er første gang Charles og Camilla kommer på offisielt besøk sammen til Norge. De britiske gjestene får et tett program de tre dagene besøket varer.

Tidlig tirsdag ettermiddag lander de på Oslo lufthavn på Gardermoen. Derfra drar de til Nasjonal-museet i Oslo. Der skal de legge ned en krans sammen med kongeparet. Så skal prins Charles møte statsminister Jens Stoltenberg på hans kontor.

Om ettermiddagen skal Charles og Camilla til Nobels fredssenter. Der skal de blant annet møte ungdommer som overlevde skytingen på Utøya 22. juli. Eskil Pedersen er leder for Arbeiderpartiets ungdoms-organisasjon AUF. Han er glad for at prins Charles og hertuginne Camilla vil møte dem.

– De tok initiativet og ville møte oss. Det synes vi selvsagt er veldig hyggelig. Det er et eksempel på at 22. juli har berørt veldig mange. Det gjelder også utenfor Norges grenser, som den britiske kongefamilien. Det sier Eskil Pedersen til avisa Dagbladet.

Prinsen og hertuginnen ønsker å høre hvordan det går med de overlevende. De vil også høre hvordan de fortsetter med livene sine etter det som skjedde. Det forteller Pedersen.

– De vil høre hva som har vært vårt budskap. Vi var på Utøya på grunn av vårt engasjement. Det engasjementet skal fortsatt være en del av våre liv. Det gjelder også etter 22. juli, sier han.

Tirsdagen avslutter de kongelige med en offisiell middag på Slottet. Der skal de spise sammen med kronprins-paret, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid, fru Ferner.

Så skal dronningen, prins Charles og hertuginne Camilla til Bergen. Det skjer på onsdag, som er besøkets andre dag. Først på dagen skal kong Harald og prins Charles besøke forsknings-skipet M/V Brennholm. I mellomtiden tar dronning Sonja med den britiske hertuginnen til en natur-barnehage. Det er på fjellet Fløien, forteller Slottet til Klar Tale.

I Bergen skal de kongelige i tillegg på konsert i Haakonshallen. De skal også besøke Bryggen. Så skal kongen og prins Charles se på en britisk marinebåt. Det gjør de mens dronningen tar med hertuginnen til Troldhaugen. Det er komponisten Edvard Griegs hjem. Denne travle dagen avsluttes med reise tilbake til Oslo.

Torsdag er besøkets siste dag. Da skal hertuginne Camilla til Ullevål sykehus sammen med dronningen. Der skal de besøke syke ved kreftsenteret.

Siste post på programmet er en tur til Kunstindustri-museet i Oslo. De kongelige skal se på konge-utstillingen. Den handler om norske kongeliges reiser fra kong Haakons tid til i dag.

LES MER HER: Slottets skatter sendes landet rundt

Kjell Arne Totland er ekspert på kongelige. Han tror Charles og Camilla kan lære mye av utstillingen. Det sier han til avisa VG.

– Det blir nok spennende for dem. De får lære om det norske monarkiets historie. Charles og Camilla får blant annet se og høre masse om dronning Maud. Hun var født i Storbritannia. Hun var jo søster av prinsens oldefar. Det var kong Georg V., forteller Totland til VG.

Besøket til Norge er en del av et britisk jubileum. Dronning Elizabeths feirer at hun har vært 60 år på tronen i år.