Norge

Dårligere beredskap enn vanlig i påsken

Forbudet mot å dra på hytta gir mindre folk i fjellet. Det betyr også lavere beredskap. Norsk Folkehjelp advarer mot lange dagsturer.

Det kommer til å være mindre folk enn vanlig på påskefjellet. Årsaken er forbudet mot å overnatte på hytter i andre kommuner enn din egen. Noen kan likevel få lyst til å ta en dagstur i fjellet. De må huske på at det kan være vanskeligere enn vanlig å få hjelp. Det sier hjelpe-organisasjonen Norsk Folkehjelp.

– Det er fortsatt vinter mange steder. Velger en å reise på lengre dagsturer, må en være klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig. Vi har lengre kjøretid. Og vi vil bruke mer tid på grunn av smittevern-hensyn, sier Erlend Aarsæther til nyhetsbyrået NTB. Han er rådgiver i Norsk Folkehjelp.

De vil fremdeles ha vanlig vinter-beredskap. Men ikke slik det normalt er i påsken. De vil ha minsdre folk på stasjonene sine. Hensikten er å hindre smitte med korona-viruset.

Også ogranisasjonen Røde Kors har mindre folk i fjellet. Kun 20 av de 150 vakt-stasjonene i fjellet er åpne.

– Det er viktigere enn noen gang at du har med utstyret du trenger. Det er for å ta vare på deg selv og andre, sa Kjersti Løvik under en presse-konferanse. Hun er landsråds-leder i Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors vil ikke ha folk på noen av sine vaktstasjoner eller hytter i tidligere Oppland. Det vil ta lengre tid å få hjelp enn i tidligere påsker. Både fra Røde Kors og politiet. Det sier Innlandet politidistrikt.

Hjelpe-organisasjonene vil isteden hjelpe mer til i lavlandet og byene denne påsken. Norsk Folkehjelp vil ha flere folk på vakt i nærområdene.

– Vi forventer stor utfart i egen kommune. I byene er det en dobbel utfordring. Her er allerede helsetjenesten presset, sier Aarsæther.

– Vi håper at mange reiser på tur også i år. Men da på dagsturer i nærområdet. Slike turer er stort sett ukomplisert. Men vi vet at når det er mange som er ute, er det noen som er uheldige. Det ser vi hvert år på steder som Preikestolen eller Frognerparken i Oslo.

Mange av deres folk blir allerde brukt som følge av korona-viruset. Det forteller Aarsæther.

– Mye av begrunnelsen for hytte-forbudet er å unngå smitte i små lokalsamfunn. Men også at det vil ta lengre tid å få hjelp dersom noe skjer.

Det samme sier Bernt Apeland. Han er generalsekretær i Røde Kors.

– Det er ingen tvil om at vi nå kan spare på ressursene. Og bruke dem der det gjelder som mest, sa han til NTB om hytte-forbudet.

Statsminister Erna Solberg ber folk ta de korte turene denne påsken.

– Det er beredskap i fjellet. Men det er egentlig sånn at vi bør ha den til dem som blir syke av andre ting, sa hun.

Siste utgave

På forsiden nå