Norge

Data-angrep mot Forsvaret

Forsvaret ble angrepet av et alvorlig data-virus. Det skjedde dagen etter at norske jagerfly angrep i Libya.

24. mars i år deltok norske jagerfly for første gang i bombeangrep i Libya. Dagen etter ble Forsvaret utsatt for et stort, målrettet data-angrep.

LES MER HER: Norske jagerfly til Libya

Angrepet er et av de alvorligste som Forsvaret noen gang er blitt utsatt for, ifølge Forsvaret. Det skriver nettavisa VG Nett.

Angrepet skjedde ved at flere hundre ansatte fikk den samme e-posten. Den var skrevet på godt norsk. Avsenderen så ut til å være et norsk direktorat.

Men e-posten var slett ikke offisiell. I vedlegget skjulte det seg et datavirus. Det skulle åpne Forsvarets PC-er for angriperne, skriver nettavisa.

– Vi ser dette som et målrettet data-angrep mot Forsvaret. Det skjedde kort tid etter at det ble bestemt å sende norske styrker til operasjonen i Libya. Det sier major Ivar Kjærem. Han er seksjons-sjef ved Forsvarets senter for beskyttelse av kritisk informasjon (FSKI).

En av Forsvarets ansatte åpnet vedlegget. Da ble informasjon fra minst én av Forsvarets PC-er tappet. Men Forsvaret understreker at angriperne ikke fikk tak i hemmelig informasjon før angrepet ble oppdaget.

– Årsaken er at vi fikk stoppet det kort tid etter data-angrepet. Det opplyser general-major Roar Sundset. Han er sjef for Forsvarets informasjons-infrastruktur (INI).

Foreløpig vet ikke Forsvaret hvem som sto bak angrepet. Forsvarets data-systemer angripes hver dag. Men det er veldig sjeldent at angrepene er så store som dette, ifølge Sundseth.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har overtatt etterforskningen av angrepet.

– Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke kommentere saken. Det sier informasjons-sjef Martin Bernsen i PST til VG Nett.

Nasjonal sikkerhets-myndighet registrerer angrep og forsøk på spionasje mot norske departementer og institusjoner. De sier at måten med å lure noen til å åpne vedlegg, er vanlig.

General-major Sundseth forteller at Forsvaret opplever stadig flere angrep.

– Data-angrepene blir stadig mer målrettede og avanserte. Det er ikke lenger mulig for Forsvaret å beskytte seg fullt ut mot slike trusler. Vi må heller satse på å forsvare nettverkene og stoppe angrep tidlig. Det er slik vi gjorde her, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå