Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Data-angrep mot Nobel-direktør

Noen forsøker å lure seg inn på datamaskinen til Nobel-direktør Geir Lundestad. Han fikk ondsinnet program på e-post.

10. desember deles Nobels fredspris ut i Oslo. Før utdelingen spres virus og ondsinnede programmer på e-post. Noen har fått invitasjoner til å bli med på prisutdelingen. Men i e-posten er det et vedlegg til et program. Programmet kan gjemme seg på datamaskinen din og ta kontroll over den. E-postene skal ha blitt sporet tilbake til Kina. Foreløpig er der usikkert hvem som har sendt dem, skriver avisa Computerworld.

Tirsdag ble også Nobel-direktør Geir Lundestad utsatt for et data-angrep, skriver nettavisa aftenposten.no. Hensikten med angrepet kan ha vært å skaffe seg full tilgang til all informasjon på datamaskinene til Nobelinstituttet.

Angrepet mot Lundestads PC startet klokka 11.34 tirsdag. En e-post ble sendt til Lundestad. Avsenderen så ut til å være et av dataselskapene som har ansvar for instituttets datasysmeter.
 
Men Lundestad skjønte noe var galt han ble bedt om å oppgi brukernavn og passord. Angrepet er anmeldt til politiet. Også flere ganger tidligere i år er instituttet blitt utsatt for data-angrep.
– Det er noen som prøver å infisere Nobelinstituttet,  sier Christophe Birkeland i Nasjonal sikkerhets-myndighet til aftenposten.no. De tror at det er de samme som sender ut epost-invitasjonene som har forsøkt å angripe Lundestads maskin. De mistenker kriminelle datamiljøer som jobber sammen med Kina. Kinesiske myndigheter er tidligere blitt beskyldt for data-spionasje. Kinesiske myndigheter har reagert kraftig på at kinesiske Liu Xiaobo får Nobels fredspris.

Emneord

norge data nobel