Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De Grønne velger både rødt og blått

Miljøpartiet De Grønne har valgt side i fire av kommunene der de har forhandlet. Resultatet er uavgjort 2-2 til rød og blå side.

Det ble jevnt mellom partiene til høyre og partiene til venstre i politikken i flere kommuner. Derfor har Miljøpartiet De Grønne (MDG) fått mye makt i 12 kommuner etter mandagens valg. Der kjemper begge sider om å kapre MDGs ja for å få flertall i kommunestyret. Partiet er i sentrum politisk, og har ikke bestemt side før.

Nå har MDG valgt side i fire av kommunene der partiet avgjør i kommunestyret. Resultatet er uavgjort 2-2, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Dette forteller meg at våre lokalt folkevalgte jobber for å få inn mest mulig politikk for miljøet. Og at det ikke er automatisk hvilken side vi velger, sier partisekretær Lars Gaupset til NTB.

I Tønsberg i Vestfold har MDG gjort en avtale med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti. På Hamar i Hedmark skal de samarbeide med Høyre, Venstre, Senterpartiet (Sp) og den lokale By- og bygdelista. De to stedene har de gått til blå side i politikken.

I Årdal i Sogn og Fjordane og Bodø i Nordland går de til rød side. MDG skal styre sammen med Arbeiderpartiet (Ap) i Årdal. I Bodø er de snart i mål med en avtale med Ap, Sp, Sosialistisk Venstreparti og Rødt.

I disse sju kommunene forhandles det fortsatt: Vestby, Moss, Nordreisa, Harstad, Flakstad, Klæbu og Gjøvik. På Gjøvik gjorde MDG først en avtale, men trakk den så tilbake.

I Oslo har MDG startet å snakke med Ap. Men de sier at de også vil snakke med Høyre.

På Nesodden i Akershus skal MDG styre sammen med både Ap og Høyre. De kunne styrt uten MDG, men ønsket å få dem med.

LES MER HER: Muslim kan bli Oslos ordfører