Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De kongelige til Kongsseteren

Kongeparet og kronprins-familien skal i år feire jul på Kongsseteren. Mens prinsesse Märtha Louise skal feire jul hos svigerforeldrene i Moss.

I år skal kongeparet og kronprins-familien feire jul på Kongsseteren. Mens prinsesse Märtha Louise tar med seg mann og barn fra London i Storbritannia. De skal feire jul hos svigerforeldrene i Moss i Østfold. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I fjor var kongeparet på besøk i huset til kronprins-paret på Skaugum. Der ble julaften feiret med kronprinsparet og familien Tjessem. Det er familien til kronprinsesse Mette-Marit. I år skal julemiddagen spises på Kongsseteren. Det bekrefter Slottet til NTB.

Kongsseteren er kongeparets private eiendom. Den ligger på Voksenkollen i Oslo.

– Eiendommen brukes mest midt på vinteren. Den brukes under julefeiring og den årlige Holmenkolluken. De siste årene er bygningen også brukt mer både vår og høst. Det står det på kongehusets nettside.

Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra skal på besøk til programmet Julemorgen hos kanalen NRK. Det skjer før kronprins-familien tar turen opp til Kongsseteren og julefeiring.

Hos NRK skal de blant annet dele ut en pengegave til Miljøagentene. Det er barnas egen miljøvern-organisasjon. De kongelige gjestene vil også svare på spørsmål fra seerne. Det gjør de på nettstedet nrksuper.no, melder NRK.

– Vi får sommerfugler i magen. Det skjer når vi tenker på at Norges fremtidige dronning skal leke sammen med oss i Julemorgen, sier programlederne Heidi Marie Vestrheim og Margrethe Røed.

De kongelige skal på julegudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag. Det er vanlig når de feirer jul på Kongsseteren. Både kongeparet og kronprins-familien kommer til å være med på gudstjenesten.

I fjor var det Asker kirke som fikk kongelig besøk. Årsaken var at julen ble feiret på Skaugum.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn feiret i fjor julaften hjemme i Lommedalen. De var sammen med Aris foreldre, Marianne Solberg Behn og Olav Bjørshol. Siden det har prinsessen og familien flyttet til London i Storbritannia. De har bodd i bydelen Islington siden septemvber.

Men engelsk jul blir det altså ikke. Prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og de tre døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah drar til Moss.

Kongeparet holder julekonsert på Slottet. Det gjorde de også i fjor. Flere artister skal spille julemusikk i Slottets store festsal. Det er blant andre Tuva Syvertsen, Kurt Nilsen, Solveig Slettahjell, Amina Sewali, Ida Jenshus og Amund Maarud.

Konserten skal sendes på NRK 1 22. desember. 200 ungdommer er spesielt invitert til konserten.