Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De skal til Preikestolen, men havner i liten bygd

Google Maps har ikke alltid rett. Hundrevis av turister som skal til Preikestolen havner i denne lille bygda.

Mange stoler på det elektroniske kartet Google Maps når de kjører. Det gjør det lett å finne steder du ikke har besøkt før. Kartet er nyttig, men det har ikke alltid rett. Skriver du inn at du skal til Preikestolen havner du nemlig ikke der stien begynner.

Hundrevis av turister blir sendt innover en smal og svingete vei. Den leder til et småbruk i den lille bygda Fossmork, på andre siden av fjorden.

Derfra kan de se Preikestolen, men de må kjøre 30 kilometer tilbake om de skal gå opp.

–Vi har sendt hundrevis av turister tilbake. Vi må fortelle at de er på feil side av fjorden. Om sommeren kan det fort komme 10–15 biler hver dag. Det forteller Helge Fossmark til avisen Stavanger Aftenblad.

Han driver småbruket i Fossmork. Han forteller at minibussene nærmest står i kø inn til bygda på travle sommerdager. Avisen skriver at veien de kjører på er «fryktelig dårlig».

Nabo Gunnar Bøe får også besøk av forvirrede turister.

–Når vi er på hytta, kommer det to, tre, fire, fem eller seks turister innom. Hver dag. De sier de skal til Preikestolen og forstår ingenting. Google Maps leder dem over Lysefjordbrua og inn til Fossmork. Veien hit er ganske smal og de blir ganske engstelige når vi forteller at de må snu og kjøre tilbake. De får låne kikkerten og se alle som er oppe på Preikestolen. Det er ganske kjekt. Vi får snakke med kinesere og japanere, og det var en amerikaner som ville kjøpe hytta. Han syntes stedet var så fantastisk, sier Bø til avisen.

Roy Jarle Johansen i Statens vegvesen har ansvar for skilt. Han sier han skal undersøke saken.

–Jeg synes vi bør få til noe som viser folk rette veien, når det er så mange som vil besøke Preikestolen. Det er ikke alltid skilt løser problemet. Noen stoler mer på Google Maps, sier Johansen.