Norge

De vil få flere innvandrere til å stemme

Susan Abdallah og Ali Horori er aktive i politikken. Men hvordan kan de få flere innvandrere til å stemme?

– Vi må forklare innvandrere at det er enklere å stemme i Norge, sier politiker Susan Abdallah.

Bare 55 prosent innvandrere stemte i forrige valg i 2017. Abdallah tror at kultur er en viktig årsak.

– Mange tar med kulturen fra hjemlandene sine. Der kan det være vanskelig å stemme. Mange tenker på politikk som noe negativt, sier Abdallah.

Hun er med i Arbeiderpartiet og sitter i kommunestyret i Stord i Hordaland. Abdallah leder et råd for innvandrere og flyktninger i kommunen. De skal hjelpe denne gruppen å bli en del av politikken og samfunnet.

– Det er viktig å delta i samfunnet, sier Abdallah.

Hun er palestiner fra Gaza. Abdallah har bodd i Norge i ti år. I 2015 ble hun aktiv i politikken. Hun er én av få innvandrere som er det.

Mandag møtte hun 52 andre politikere på Stortinget i Oslo. De var med på et treff for lokale politikere. Treffet ble arrangert for fjerde gang.

– Jeg er med for tredje gang. Dette er en viktig møteplass for oss. Vi kan ha kontakt med hverandre og samarbeide. Da jeg var her sist, fikk jeg ideen til rådet for innvandrere i Stord, forteller Abdallah.

Se video fra treffet på Facebook-siden til Klar Tale

De 52 politikerne kommer fra ulike deler av landet. Her var folk fra både nord og sør, øst og vest. De hører til ulike partier. Det var folk fra både Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet – og flere fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

«Hvordan får vi flere til bruke stemmeretten?». Det var ett av temaene på seminaret.

Politikerne fikk også høre om undersøkelsen om hat mot lokale politikere. Politikere som er innvandrere, opplever hets på grunn av bakgrunnen sin.

Treffet var en markering av Den internasjonale dagen for migranter. Dagen markeres egentlig i desember. Men treffet er flyttet til våren fordi det passer bedre. Migrasjonsdagen ble arrangert av KS sammen med Stortinget. KS er organisasjonen for dem som jobber i Norges kommuner.

Siste utgave

På forsiden nå