Norge
Bilde 1 av 2

Denne planten er livsfarlig

Den blomstrer så gul og fin langs veien eller lyser opp i hagen. Men gullregn er blant Norges giftige planter.

Det er juni, og mange planter og trær blomstrer. Blant dem er planten gullregn, som er som et tre. Ranker med gule blomster henger fra grenene. Den er veldig vakker og veldig giftig. Og den finnes både i hager og langs veien.

«Gullregn er en meget giftig plante. Ta kontakt med Giftinformasjonen (telefon 22 59 13 00) hvis barnet ditt kan ha spist gullregn». Det skriver Giftinformasjonen på sine nettsider.

Gullregn er type prydbusk. Det finnes flere arter av denne typen. Blant dem er annet adamsgullregn, alpegullregn, hybridgullregn og blåregn. Blåregn har blå ranker med blomster.

Alle disse forskjellige typene av planten er giftige. Giften finnes i blad, belg og blomst. Det er oftest belgene med frø som frister barn. En belg inneholder 1–5 frø. Men du kan bli veldig syk uansett hvilken del av planten du får i deg.

Det er giftstoff i forskjellig mengde i hele planten. Men det er trolig mest giftstoff i frøene. Belgen ligner litt på sukkererter. Men frøene inni er livsfarlige.

Dersom barn eller voksen får i seg giften, vil de raskt bli dårlige.

Klar Tale har selv sett hva som skjer ved en slik forgiftning. Barna vil bli kvalme og få vondt i magen. Mange kaster opp. De kan også få problemer med å se klart. Giften gjør blant annet at pupillene blir svært store, som ved bruk av narkotika.

Hjertet vil trolig også slå fort. Hvis barnet har fått i seg mye, kan det også merke det på annen måte. Det skriver Giftinformasjonen. Barn som er forgiftet, kan måtte behandles på sykehus.

Dersom noen får i seg planten, må alle rester av planten tas ut av munnen. Så må personen få noe å drikke. Du bør også alltid ringe Giftinformasjonen for råd.

Det finnes flere svært giftige planter i Norge. Den aller giftigste er selsnepe, skriver kanalen NRK.

Den er heldigvis ikke så vanlig i Norge. Hele planten er veldig giftig. Spesielt roten og nedre del av stilken er verst. Selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning. Og det finnes ingen motgift, skriver nettstedet Side3. Du kan lese mer om selsnepe hos Giftinformasjonen.

Andre skjem-planter som Tromsøpalmen og bjørnekjeksen kan også gi reaksjoner. Saften kan gi blemmer på huden ved sollys.

Andre giftige planter er revebjelle. De rosa klokkene finnes gjerne i ulike hager. En plante i nær slekt er tyrihjelm, som du finner på fjellet. Også den er veldig giftig.

Er du i tvil om hva du eller barnet ditt har fått i deg? Ring Giftinformasjonen for råd. De har telefonummer 22 59 13 00. Du kan også ringe 113 ved behov for øyeblikkelig hjelp.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå