Norge

Derfor åpner kong Harald Stortinget

I dag (tirsdag) er den høytidelige åpningen av Stortinget. Presidenten på Stortinget forklarer deg hvorfor det gjøres omtrent som i 1814.

Tirsdag åpner det 163. storting på Stortinget i Oslo.

– Åpningen av Stortinget er den mest høytidelige dagen i året, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen til Klar Tale.

Hun sier at det er en veldig sjelden anledning.

– Da er stortings-representantene, regjeringen og kongehuset samlet på Stortinget. Også leder av Høyesterett er der, sier Trøen.

Det betyr at alle statsmaktene i Norge er samlet i ett og samme rom: regjering, storting og domstolene.
Tradisjonen strekker seg helt tilbake til 1814.

– Da ble Grunnloven laget på Eidsvoll. Her står det at det er Kongen som skal åpne Stortinget med en tale. Den kalles trontalen, sier hun.

Det er kong Harald eller kronprinsregenten som åpner Stortinget. Årsaken er at kongen er øverste regent i Norge. Ofte er flere fra kongefamilien til stede ved åpningen. Tirsdag kommer både kong Harald, kronprins Haakon og dronning Sonja.

– Kongen skal ikke gå alene i Stortinget. Det har røtter tilbake til Grunnloven. Derfor bestemmer vi sju stortings-representanter som får en spesiell oppgave. De skal ta imot kongen og andre fra kongefamilien utenfor Stortinget. De skal også følge dem inn i salen, og følge dem ut igjen, forklarer Trøen.

Dette har også med kongens oppgave denne dagen.

– Kongen skal lese opp trontalen. Det er regjeringens tale. Den beskriver regjeringens planer og politikk for det neste året, sier Trøen.

Men kongen skal ikke gå inn i politiske diskusjoner om innholdet i Stortinget. Det skal heller ikke foregå forhandlinger eller politiske diskusjoner i den tiden som kongen er i huset.

– Slik gjør vi det fortsatt i dag, sier Trøen. Først når kong Harald ikke lenger er på Stortinget, vil hun foreslå hvordan Stortinget skal behandle trontalen.

– Jeg vil foreslå at vi skal ha en debatt om trontalen. Den kommer først onsdag, sier hun.

Det blir første gang Trøen har rollen som stortingspresident under åpningen. Hun stiller i bunad. Hun er litt spent.

– Jeg synes det er en fin og høytidelig ramme rundt det hele. Det viser jo også slik vi gjør med all vår politiske behandling. Vi følger en måte å gjøre ting på som ble bestemt i 1814. Samfunnet nå er annerledes enn tidligere. Men de formelle, faste sidene er viktig for demokratiet vårt, mener Trøen.

Hun sier det er en stor dag også for alle representantene på Stortinget og alle gjestene som kommer.

– Det er høytid. Det viser fram demokratiet vårt og hvordan vi er knyttet til historien vår, sier hun.

Åpningen skjer klokken 13.00. Den kan du selvsagt få med deg. Stortinget viser åpningen på sine nettsider. Trenger du tolkning med tegnspråk? Da kan du gå inn på denne siden.

Du kan også få med deg åpningen utenfor Stortinget. På Eidsvolls plass er det satt opp storskjerm. Stortinget serverer også kaffe og saft til dem som vil ha.

Siste utgave

På forsiden nå