Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Derfor ble de enige

Regjeringen fortsetter. Penger til viktige saker for Venstre og Kristelig Folkeparti løste budsjettkrisa.

I dag (mandag) var aller siste frist for regjeringen. De skulle gå til Stortinget med budsjettet til Norge. Det klarte de bare så vidt. Lørdag ble de endelig enige med partiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF). Da får regjeringen flertallet de trenger. Dermed skal statsminister Erna Solberg lede Norge fram mot neste valg.

– Forhandlingene viser hvor mye disse fire partiene har villet oppnå, sa Solberg på pressekonferansen lørdag.

Høyre og Fremskrittspartiet nektet i forhandlingene å snakke om bilpakken. Det var et forslag i budsjettet. Det handlet om blant annet årsavgift på bil og avgift på drivstoff. I flere uker har dette vært hovedårsaken til krisen rundt budsjettet.

Til slutt kom regjeringen med et siste forslag. Der fikk Venstre og KrF masse penger til sine viktigste saker, rundt 7 milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået NTB. Da ble partiene endelig enige.

– Dette har vært ekstremt krevende forhandlinger, sa partileder Trine Skei Grande i Venstre i en pressemelding.

Venstre ønsket et budsjett som var bedre for klima og miljø. De fikk til dyrere avgift for biler som forurenser mye. Og at folk skal få bedre betalt om de vraker gamle kjøretøy. I avtalen er også billigere månedskort i de store byene. Det er en god nyhet for folk som reiser mye med buss og trikk.

I det nye statsbudsjettet er det flere tiltak som kutter farlige klimagasser. Det var spesielt viktig for partiet Venstre. Også de andre partiene på Stortinget har sagt ja til at Norge skal bli bedre på klima.

I statsbudsjettet blir det også mer penger til kontantstøtte. Da kan folk være hjemme med barnet sitt og få 7.500 kroner i måneden. Pensjonister får mer penger enn før. Og folk som får barn og ikke har jobbet først, få mer i støtte. Dette er viktige saker for KrF.

Mandag morgen starter finansdebatten på Stortinget. Da skal regjeringen forklare mer om hvordan de vil bruke pengene i Norge.