Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Derfor er det bråk rundt læreren Simon Malkenes

Læreren snakket om elever i en debatt.

Læreren Simon Malkenes var med i en debatt i kanalen NRK. Debatten handlet om ordningen fritt skolevalg.

Malkenes snakket om en time med klassen. Han beskrev uro og tull, og hva elevene gjorde. Men han nevnte ikke navn.

Malkenes er lektor ved Ulsrud videregående i Oslo.

Elever følte seg krenket. Det skrev de i et innlegg til avisa Aftenposten.

– Det er fint at noen sier ifra for å prøve å endre på systemer som ikke fungerer. Men ikke bruk oss elever som virkemiddel, skrev de.

Malkenes ville få fram at fritt skolevalg har baksider. Elever med utfordringer samles på få skoler, mente han. Det skrev avisa Klassekampen.

Lektoren har tidligere vært kritisk mot skolene i Oslo. Nå kan han bli straffet for det han sa i debatten. I verste fall kan han måtte slutte, ifølge avisa. Skolen skal ha startet en sak. Malkenes kan ha krenket elever.

Flere støtter Malkenes. Både kommentatorer og politiker har snakket om saken. Folk diskuterer den også i sosiale medier.

– Folk som Simon Malkenes er viktige for oss politikere. Vi trenger å høre forskjellige meninger om skolene i Oslo, sier Abdullah Alsabeehg i Arbeiderpartiet i Oslo. Det skriver Aftenposten.

Skolen kan selv ha vært med og krenket elever. Det melder Dagsavisen. Skolen skal ha hjulpet elevene med å få innlegget i Aftenposten på trykk. Innlegget ble signert av en skoleklasse.

Først nå kan vi snakke om at folk har fått vite hvem elevene er. Det sier Bjørnar Borvik til avisa. Han ekspert på loven og jobber ved Universitetet i Bergen.

– Det læreren sa er ikke krenkende, mener Brorvik.

Elever skal vernes. Det bestemmer loven.

– Elever har et sterkere vern mot hvordan de omtales enn andre. Det sier juristen Anine Kierulf. Men hun tror heller ikke at Malkenes brøt loven. Elevene ble ikke avslørt i debatten, mener hun.