Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Derfor krangler de om Acer

Vi forklarer Acer-saken på enklest mulig måte.

Striden om Acer er viktig, men vanskelig å forstå. Her er en enkel forklaring.

 

Hva er Acer?

Acer er et byrå som hører til Den europeiske union (EU). Acer skal ha ansvar for nye felles regler i Europa. Reglene gjelder energi.

 

Hva har Acer med Norge å gjøre?

Norge er med i EØS-avtalen og handler energi med EU. Derfor skal reglene gjelde her også.

 

Når får vi de nye reglene?

Reglene må først vedtas. Nettopp det er striden. 22. mars stemmer Stortinget over saken.

 

Hvem er for og hvem er imot?

Partiene i regjeringen stemmer ja. De andre partiene er imot, bortsett fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Arbeiderpartiet (Ap). MDG liker at Acer også skal jobbe for grønn energi-politikk. Det var usikkert hva Ap ville stemme. Nå har partiet bestemt seg for å si ja. Da blir det flertall i Stortinget for de nye reglene.

 

Hva vil Acer, og hvorfor er flere bekymret?

Acer sitt mål er å skape et åpnere, felles marked. Kritikerne er redde for at Norge blir nødt til å bygge flere kabler til utlandet. De tror strømmen kan bli dyrere. Da vil norske bedrifter slite, sier de. Fagbevegelsen LO er derfor imot Acer.

Et annet problem er retten til å styre selv. Kritikere sier at Norge gir bort styringen over viktige, norske verdier. Noen jurister mener at det strider mot grunnloven å gi Acer makt. Regjeringens jurister sier derimot at det er greit. Kristelig Folkeparti har bedt Høyesterett se på saken.

Mange er også redde for at Acer og EU vil gi seg selv mer makt etter hvert.

 

Hvorfor får Arbeiderpartiet kritikk i saken?

Ap beskyldes for å svikte sine egne. Protestene kommer både fra de andre partiene og folk i Ap. Mange politikere i Ap er imot Acer. Landsstyret i Ap bestemte likevel at Ap skal si ja til Acer. Samtidig godtar Ap at det bygges en ny, svær kabel til Storbritannia. Det har Ap tidligere sagt nei til.

 

Hva sier de som er for Acer?

Strømmen blir ikke dyrere på grunn av Acer. Helt andre ting påvirker kraftprisene. Det sier både politikere og folk i industrien. 

Ap mener at de nye reglene kan godtas med endringer. De har åtte krav som de mener sikrer norsk kontroll. Blant annet skal energi-kabler til utlandet eies av norske Statnett.

Flere mener også at kritikerne overdriver hvor mye makt Acer får. Byrået kan for eksempel ikke tvinge Norge til å bygge kabler, sier de som er for Acer.

Mange mener også at det er viktig at Norge er med og bestemmer. Vi bør ikke stå utenfor samarbeidet om energi i Europa, sier forsvarerne.

 

Kilder: Nyhetsbyrået NTB, Faktisk.no, NRK, Fri fagbeveglse, Klassekampen, Aftenposten, E24, NHO