Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Derfor lyste bygninger rødt

Kultur-Norge sliter under korona-pandemien. Onsdag kveld ble kjente bygninger farget røde landet rundt. Det skulle være et faresignal.

Regjeringen ønsker å stoppe støtten til selvstendig næringsdrivende fra 1. november. Derfor ble over 100 kultur-bygg og monumenter i Norge ble farget røde onsdag kveld. Tidligere på dagen var det en markering foran Stortinget.

Så senket mørket seg. Da ble bygninger som Operaen, Nationaltheatret, Deichman bibliotek og Munch-museet i Oslo farget rødt med lys. Det samme ble andre kultur-bygninger og klubb-scener i byer og bygder rundt i hele Norge.

Lysene ble tent som et fare-signal. Det var for å varsle om at kultur-bransjen trenger hjelp. Ellers vil den ikke klare seg gjennom tiden med korona. Kampanjen heter Red Alert (rødt varsel). 

– Det er rødt farenivå, sa Ivar S. Peersen foran Stortinget. Han er styreleder i GramArt. 

Magnus Boyd jobber med lysdesign. Han påpeker at 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere er selvstendig næringsdrivende. De vil miste «omtrent all inntekt» om støtten avvikles.

Folk som jobber med kultur demonstrerte også i Oslos gater i går. Det var musikere og lyd- og lysteknikere. Bransjen krever at ordningen med støtte skal fortsette.