Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det blir ikke portforbud nå

Et lovforslag om portforbud sendes på høring. – Men vi håper det aldri vil være nødvendig, sier justisministeren.

– De siste ukene har vi sett en tydelig økning i smitten Norge. Vi har også sett at  viruset har endret seg. Dette gir grunn til bekymring. Men det er også noe vi har vært forberdt på at kunne komme til å skje. Det sier Monica Mæland på en pressekonferanse om korona-viurset onsdag ettermiddag. 

Mæland sier at regjeringens jobb nå er å tenke fremover. Derfor har de siden november jobbet med et nytt lov-forslag. Det handler om et mulig portforbud.

– Vi håper det aldri vil være nødvendig, sa Mæland på pressekonferansen.

Flere land i Europa har under pandemien innført ulike former for portforbud. Det vil si at det blir forbudt for folk å gå ut.  Norge har ennå ikke gjort dette. Men nå jobber altså regjeringen med å få det juridiske på plass, slik at et portforbud kan innføres hvis det blir nødvendig. 

– Per i dag er det ikke aktuelt å innføre et portforbud eller noe som ligner. Det vil vi bare gjøre i ekstreme tilfeller. For eksempel hvis veldig mange flere blir smittet av viruset. Eller hvis helse-systemet blir overbelastet. 

– Sånn er det heldigvis ikke i dag, men vi må være forberedt, sa hun. 

Les også: Slik blir de nye korona-reglene i Norge

Et lov-forslag om portforbud sendes ut på høring neste uke. Mæland ønsker debatt rundt et så strengt tiltak. Hun forteller også de ønsker å gi Storinget mulighet til å oppheve portforbudet, hvis det noengang blir innført.

Mæland sier også at flere nå skal testes på flyplasser og ved grensene. Alle som kommer til Norge plikter til å teste seg for korona-virus.

Søndag kom nye og strengere korona-regler i Norge. Disse forlenges med en dag, altså til 19. januar. Det sier helse-minister Bent Høie. 

Næringsminister Iselin Nybø snakket også på pressekonferansen. Hun sa at næringslivet er rammet hardt av tiltakene som gjelder nå.

– Jeg får daglige oppdateringer om situasjonen i ulike bransjer. Folk som jobber i reiselivet og i utelivet har det veldig tungt. Mange er permitterte, andre har mistet jobben, sier Nybø.

Regjeringen vil nå forlenge ordningen med støtte til næringslivet til mars og april. 18. januar åpner det en ny portal. Der kan bedrifter som sliter søke om støtte. Nybø lover at søknadene skal behandles raskt, og at penger kan være på konto bare i løpet av dager.

Videre sier hun det er synd at utelivet er stengt, ikke bare for dem som jobber i bransjen, men også for folk flest. 

– Ti måneder med avstand, minner oss på hvor mye nærhet betyr for oss. Utelivet er en viktig arena for folk å møtes. Det er viktig for livskvalitet og helse, Nybø.

Emneord

norge