Norge

– Det er en amper stemning i byen

Smitten sprer seg raskt i Bergen. – Studentene har fått mye av skylden, sier Jan Frydenlund.

Bergen kjemper for å stoppe smitten med korona-viruset. Søndag ble 43 personer meldt smittet i byen. Det er det høyeste antallet som er målt på ett døgn i Bergen. Forrige uke ble 222 personer til sammen meldt smittet i byen.

– Nå er det alvor, folkens. Til dere som er smittet: Følg reglene til punkt og prikke. Til dere andre: Følg de generelle reglene. Og hold oversikt over de du har hatt kontakt med, sa Trond Egil Hansen på en presse-konferanse i helgen. Han er medisinsk fagsjef i Bergen kommune.

Smitten har først og fremst spredt seg blant byens studenter. Spesielt ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Flere mener derfor at studentene ikke har passet godt nok på. Det forteller 22 år gamle Jan Frydenlund. Han studerer sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Jeg synes det er en litt amper stemning i byen. Studentene har fått mye av skylden. Studentene mener det er de eldre som dro på utenlands-tur og spredte smitten. Mens de eldre mener det er studenter på fadderuken. Ingen vil si at de bidro til at smitten skulle stige, sier Frydenlund til Klar Tale.

Bergen kommune har nå strammet kraftig inn på korona-reglene. Blant annet får bare 10 personer samles privat. Og restauranter og barer må ha liste over gjester de har hatt. Frydenlund er ekstra forsiktig nå.

– Jeg har en del venner som er på byen som vanlig. Mens i mitt kollektiv er vi enige om at vi ikke skal drikke før korona er over. Eller det er mye mindre smitte, sier han.

Men ikke alle er like ansvarlige, forteller studenten.

– Jeg kjenner noen som har brutt karantene-plikten fordi de ville på fest, sier Frydenlund.

De fleste studenter er unge og friske. Derfor er ikke Frydenlund redd for at han selv skal bli syk av korona.

– Men jeg er livredd for å smitte eldre mennesker og folk i risiko-grupper. Det er skummelt å vite at folk kan ha viruset uten symptomer, sier han.

Nå er det ikke lenger bare studenter i byen som blir syke. Smitten har nådd flere sykehjem. Det er alvorlig for de gamle som blir syke. Derfor har kommunen strammet inn på reglene om besøk på sykehjemmene.

Ingrid Tvedt er enhetsleder ved Løvåsen sykehjem. De rakk aldri å åpne for mer besøk før reglene ble strengere igjen. Nå kan beboerne få besøk en gang i uken i én time. Kun to faste personer kan være på besøk, forteller hun.

– Vi har tidligere gitt mulighet for tre besøkende. Så dette er en innstramming som ikke alle pårørende er fornøyde med, sier Tvedt.

Hun sier at mange beboere er glade for at de har strenge regler. De ønsker ikke smitte inn på sykehjemmet.

– Men det er et savn både for beboere og pårørende som var vant med å ha daglig besøk, sier hun.

Sykehjemmet prøver isteden å ha flere aktiviteter og turer ut med personalet. I tillegg kan beboerne få snakke med sine kjære via videosamtaler.

Tvedt sier de er veldig bekymret for å få smitte inn på sykehjemmet. Personalet trener jevnlig på prosedyrer for smittevern.

– Det er krevende for personalet også på fritiden. De må hele tiden ta forholds-regler for selv å unngå smitte, sier hun.

Mange er redde for å spre smitten videre, sier Tvedt. Det er et tungt ansvar å bære.

– Ingen ønsker å oppleve at det var de som brakte smitte inn på sykehjemmet, sier hun.

Siste utgave

På forsiden nå