Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Det er helt absurd

Den arresterte asylsøkeren Maria Amelie beskriver pågripelsen som uvirkelig. Hun frykter å bli sendt til Kaukasus.

– Jeg kjenner ingen der, og jeg vet ikke om familien min lever, sier hun til avisa Aftenposten.

25-åringen ble pågrepet av flere politifolk fra Politiets utlendingsenhet (PU). Det skjedde like før klokken 23.00 onsdag. Amelie hadde holdt et foredrag på Nansen-skolen. Der snakket hun om det å være papirløs innvandrer i Norge. Det betyr at hun ikke har person-nummer eller pass i Norge. Nå sitter hun på utlendings-internatet på Trandum i Akershus.

LES MER HER: Sendes ut av Norge

Eivind Trædal er kjæresten til Maria Amelie. Han frykter hun vil bli sendt ut av landet.

– Jeg har det ikke bra nå. Måten Maria Amelie ble arrestert på, tyder på at hun skal kastes ut med en gang, sier Trædal til VG Nett.

Amelie sier hun først trodde det var en spøk. Åtte politimenn dukket opp og pågrep henne på gaten i Lillehammer onsdag kveld.

– Da jeg skjønte at det var alvor, føltes det helt uvirkelig og absurd. Der gikk jeg på gaten sammen med elever fra Nansenskolen. Jeg hadde nettopp holdt et foredrag, og vi hadde diskutert Nansen, norske verdier og demokrati. Plutselig skjer dette, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Amelie og familien har bodd i Norge i åtte år. I 2004 kom det endelige avslaget på asylsøknaden. I fjor ga Amelie ut boka «Ulovlig norsk». Her forteller hun om sitt liv som flyktning uten gyldige papirer. Hun ble også kåret til «Årets Nordmann» i 2010 av magasinet Ny Tid.

LES MER HER: Hun er «Årets Nordmann»


Hun har levd ulovlig i Norge etter at familien fikk endelig avslag på sin asylsøknad.  Hun har blant annet tatt høyere utdannelse på universitetet NTNU i Trondheim. Og jobbet som frivillig på festivaler og med kultur.

Hun sier det er en merkelig følelse å være på et sted hvor hun låses inn overalt. Hun er uten telefon og internett. Hun fikk med seg en notatblokk.

– Så jeg kan i hvert fall skrive. Det er veldig viktig for meg, forteller hun.

Torsdag ettermiddag må den unge kvinnen stille i fengslings-møte i Oslo tingrett. Det er varslet en støtte-demonstrasjon utenfor Justis-departementet i Oslo klokken 17.00 torsdag.

Hva mener du om denne saken? Er du selv innvandrer uten papirer (pass, person-nummer), eller kjenner du noen som er det? Skriv til oss på: redaksjonen@klartale.no