Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det er ingen plan om gratis munnbind

Folk blir anbefalt å bruke munnbind hvis de skal reise med kollektivtrafikk til, fra eller i Oslo. Det er også rådet for de som jobber i området rundt Indre Østfold. Men det blir ikke gratis eller billigere, sier Bent Høie.

Helseminister Bent Høie sier at det ikke er noen plan om å dele ut gratis munnbind. Regjeringen vil heller ikke sette noen krav om hvor dyrt munnbind kan bli solgt.

– Norge har gode lagre av medisinske munnbind. Det er for bruk i helsetjenesten. Og det er også en viktig beredskap som er prioritert først, sier Høie.

Les også: Anbefaler munnbind i noen situasjoner

Mange av de største apotekene er utsolgt, ifølge deres egne nettsider. Flere skriver også at det er tomt fra leverandøren. Men Høie sier han har fått beskjed om at det er nok munnbind i Norge.

– Nå sier Apotek-foreningen at de har god tilgang til munnbind. Anbefalingene her er for et bestemt område av Norge. Det er også for en type situasjon. Så da er det viktig at de som klarer seg uten munnbind, lar være å kjøpe munnbind, sier han.

Les også: EU anbefaler munnbind på tog

Anbefalingen er for områdene med mest smitte. Nå er det Oslo og Indre Østfold. Folk blir bedt om å bruke det på kollektivtrafikken, som buss og tog. Barn som fortsatt går på barneskolen, kan slippe å bruke munnbind. Barn under to år, skal ikke bruke munnbind. For Indre Østfold dreier det seg om alle som bor og jobber i området rundt. I Oslo er rådet for de som reiser i Oslo, og for de som reiser inn og ut av Oslo.

Høie sa flere ganger fredag at det beste er å holde avstand. Munnbind kan ikke brukes som et alternativ til å holde en meter avstand.
– Munnbind gir 40 prosent mindre fare for smitte. En meter avstand gir 80 prosent mindre fare for smitte. Munnbind er viktige når det er umulig å holde seg langt nok fra hverandre, sier han.

Les også: Sjokkert over prisen på munnbind

Partiene Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt er skuffet. De mener at munnbindene burde være gratis.

– Jeg er redd for at vi får et klasseskille. Da kan smittefaren på Oslo øst bli større enn på vestkanten. Det kan skje fordi mange på østkanten ikke har råd til de engangsmaskene som er best, sier Bjørnar Moxnes til nyhetsbyrået NTB. Han er leder av partiet Rødt.

– Alle må ha råd til munnbind når vi trenger at alle skal bruke det. Dette er åpenbart. Staten har rett og plikt til å tilby varer som er viktige for folkehelsa, sier Torgeir Knag Fylkesnes. Han er nestleder i SV.