Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Det er lenge til alt blir som før

Snart åpner barnehager og skoler. Men du må jobbe hjemmefra en god stund framover. – Det er lenge til alt blir som før, sier helseminister Bent Høie.

– Vi starter opp igjen skoler og barnehager snart. Det betyr også mye mer ansvar, sier Monica Mæland på en pressekonferanse tirsdag. Hun er justis- og beredskapsminister.

Hun forklarer at folk må fortsette å følge reglene for å begrense kontakt. Det bidrar til å hindre smitte. Fordi vi har fulgt rådene, kan myndighetene slippe litt opp på de strenge tiltakene.

Mæland varslet at politiet åpner noen tjenester for publikum.Det skal bli mulig å bestlle pass og levere anmeldelser. Fysioterapeuter og frisører vil snart også kunne behandle og få kunder igjen.

Helseminister Bent Høie fortalte om hva som skjer framover.

– Det er lett å tenke at alt blir som før. Men jeg må understreke at det er lenge til at alt blir som før, sier Høie.

Han sier at det er alles innsats for å hindre smitte at smittespredningen er så lav. Men for å holde det så lavt, må vi fortsette å følge reglene.

Klar Tale stilte et skriftlig spørsmål til Høie. Det ble lest opp på pressekonferansen. Vi spurte om hvor lenge folk må forvente å jobbe hjemmefra. Blir det hjemmekontor fram til ferien og sommeren?

– Å jobbe hjemmefra et av de rådene vi fortsatt holder fast på. Situasjonen med smitte i samfunnet vil avgjøre hvor lenge det vil gjelde, sier Høie.

Han forklarte at de vil prioritere barn og unge først.

– Målet er at de skal kunne komme på skolen igjen før sommeren. Det neste blir arbeidslivet og næringslivet. Men for de som kan jobbe greit hjemmefra, er det bra å fortsette. Da unngår folk også trang transport. Grensen på 2 meter gjelder fortsatt på jobb, sier Høie.

Han understreker at selv om barnehagene åpner, er det ikke fritt fram på jobben.

– Det er et godt råd at de som kan jobbe hjemmefra, fortsetter med det. Noen dager passer det, andre ikke. Men hvis alle bidrar i den dugnaden, unngår vi trengsel. Vi vil hele tiden vurdere når det kan bli en endring på det, sier han.

Myndighetene kommer med egne veiledere. De vil bli laget for både skoler og barnehager. De skal hjelpe for å unngå smitte av korona-viruset.

Men fortsatt gjelder de gamle rådene. Er du syk, skal du bli hjemme. Myndighetene fortsetter med regler om karantene og isolasjon. Hoster du, så gjør det i et papirlommetørkle. Du bør unngå å reise kollektivt om du kan. Og du bør unngå fritidsreiser.

– Det vi gjør nå, avgjør hva vi kan gjøre om noen uker. Hvis vi lykkes med, det kan åpne mer opp. Hvis mislykkes, så må vi stramme inn igjen. Det er veldig lett å miste kontrollen, sa Høie.