Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Det første norske skipet på Nordpolen

Et norsk kystvakt-skip ble det første som klarte det. Onsdag nådde KV Svalbard Nordpolen.

Polfarerne Fridtjof Nansen og Roald Amundsen prøvde, men klarte det ikke. De ville seile helt til Nordpolen. Men onsdag klarte kystvakt-skipet KV Svalbard det. Skipet nådde Nordpolen klokken 9.32. Da kom det så langt som til 90 grader nord, skriver avisa Aftenposten.

KV Svalbard er på oppdrag fra Nansen-senteret i Bergen. På turen skal de plassere måleinstrumenter på havbunnen. Instrumentene skal registrere temperatur. De skal også følge med på klimaet i havet i Arktis, ifølge kanalen TV 2.

– Det gikk langt raskere enn vi hadde trodd på forhånd. Vi trodde vi skulle møte tykkere is underveis. Vi var klar over at vi kanskje ikke ville nå fram, sier Ottar Haugen til TV 2. Han er sjef i Kystvakten.

– For oss i Kystvakten er dette et stort øyeblikk. Det viser at vi har et fartøy som kan bevege seg helt opp til polpunktet. Og over hele Arktis, sier han.

KV Svalbard ble sjøsatt i 2001. Fartøyet er 103 meter langt og 19 meter bredt. Det veier 6.375 tonn.

Nansen satte i 1893 kursen nordover i polarskuta Fram. Ekspedisjonenn kom aldri lenger nord enn 86 grader nord. Amundsen forsøkte å nå Nordpolen med Maud-ekspedisjonen i 1918. Han nådde heller aldri målet om å la skipet drive over Nordpolen. I 1926 fløy han imidlertid over polpunktet. Det skjedde i luftskipet Norge.